Snežni nanosi zadaju muke: Kod Sjenice bilo zavejano 10 vozila, bez struje 25.000 potrošača, a stiže i novi sneg!

05.02.2023

08:36 >> 11:01

0

Kako je saopštio MUP na teritoriji Republike Srbije registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije

Snežni nanosi zadaju muke: Kod Sjenice bilo zavejano 10 vozila, bez struje 25.000 potrošača, a stiže i novi sneg!
Copyright Tanjug/RINA

U Srbiji, na višim selovima, sneg pada od juce. Na Goliji su zavejani skijaši, nekoliko vozila na putu ka Kopaoniku preko Brzeće.

Zbog velikih nanosa sinoć je bili kritično i kod Sjenice gde je iz smetova oslobođeno 10 vozila. U Crnoj Travi je visina snega je i do dva metra, a mnogi su ostali bez struje. 

Kako je saopštio MUP na teritoriji Republike Srbije registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bez električne energije.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

U saopštenju se navodi i da su ukupno 104 vatrogasaca-spasilaca sa 43 vozila iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Pančeva, Niša, Sombora, Valjeva, Jagodine, Užica, Subotice, Kraljeva i Smedereva, do 07.00 časova jutros, bili su angažovani na 45 intervencija - asistencija ekipama hitne pomoći, pomoći zavejanom stanovništvu na putevima, uklanjanju palih stabala i delova krovova, kao i pružanju pomoći bolesnim licima, posebno na teško dostupnim lokacijama.

Olujni vetar napravio haos u Sjenici i Novoj Varoši

RINA
 

 

Takođe, stoji da su pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Novom Pazaru, iz Sjenice i Novog Pazara, tokom večernjih sati, sa radnicima preduzeća AD „Novi Pazar Put“, bili su angažovani pri oslobađanju 10 vozila zavejanih na putnom pravcu Sjenica-Novi Pazar, u mestu Brnjica i tom prilikom nije bilo povređenih osoba. Intervencija je završena u 23:55 časova.

Takođe, u Novoj Varoši vatrogasci-spasioci asistirali su Hitnoj medicinskoj službi u prevoženju medicinskog osoblja do mesta Radojević radi ukazivanja prve pomoći bolesnoj osobi.

RTS prenosi da je Sneg praćen olujnim vetrom potpuno je zavejao opštinu Crna Trava, a visina snega je metar, dok su smetovi i do dva metra. Mehanizaciji probleme zadaje olujni vetar. 

Predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je da je zavejano 250 kilometara mahalskih puteva. Građani koji žive pored obližnjeg Vlasinskog jezera rekli su da snega ima toliko da ne mogu da otvore vrata kako bi otišli po drva. 

 

Na Staroj planini pao metar snega, saobraćaj ka Ski centru otežan

I na Staroj planini ima dosta snega.

Prema podacima meteorološke stanice Meteo Knjaževac, visina snežnog pokrivača na Staroj planini iznosi više od 90 centimetatra. U istočnim delovima knjaževačkog kraja posle noćašnjih padavina iznosi oko 15 centimetara u urbanim područjima do pedesetak centimetara u selima u podnožju planine.

Temperatura vazduha je 10 stepeni ispod nultog podeoka na termometru, a prema saopštenju nadležnih put ka Ski centru je prohodan, ali se otežano odvija zbog nanosa koje je noćas stvarao snažan vetar.

Putari u opštini Knjaževac od jutros čiste pravce prvog i drugog reda, dok će sutra početi čišćenje lokalnih puteva trećeg prioriteta, preneo je RTS. (Kraj) đj/drm

Apel ako krećete na put

RINA
 

 

Svim građanima je upućen apel da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni i to:

I B-29 Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje -Odvraćenica, II A-211 Brzeće - Kopaonik (Jaram), II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo, II A-197 Preko Brdo - Duga Poljana - Rasno - Karajukića Bunari - Ugao - državna granica sa Crnom Gorom, II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica (Ugao), II A-201 Sjenica - Krajnoviće - Bare - Vrbnica - državna granica sa Crnom Gorom (Kumanica), II A-201 Vrbnica - granica Srbije sa Crnom Gorom (Vrbnica), II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin i II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna) i II B-357 Rajac (kod vojske) - Beršići.

Inače, RHMZ je izdao novo upozorenje u kojuem se navodi da će i danas i sutra snežna mećava harati. 

Očekuju se u pojedinim mestima udari vetra i do 70 kilometara na sat. Sutra uveče stabilizacija vremena. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike