Sneg izazvao kolaps u saobraćaju: Zatvoreni putevi Kopaonik-Brzeće i Novi Pazar-Sjenica, AMSS apeluje na oprez

05.02.2023

07:31

0

Autor: 24sedam

U brdsko-planinskim predelima palo je oko metar snega koji je zbog vetra paralisao drumski saobraćaj

Sneg izazvao kolaps u saobraćaju: Zatvoreni putevi Kopaonik-Brzeće i Novi Pazar-Sjenica, AMSS apeluje na oprez
Copyright RINA

Sneg koji od juče pada u višim predelima Srbije, napravio je velike probleme, a pojedine deonice su zatvorene za saobraćaj.

Pripadnici MUP-a Srbije, evakuisali su tokom noći zavejane meštane na putu Sjenica-Novi Pazar, u mestu Brnjica. MUP apeluje na građane da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni. 

U užičkom kraju putevi su prohodni, ali ima snega i saobraćaj je otežan, javlja dopisnik RTS-a. Noćas je angažovano 20 kamiona i 5 teških mašina zimske službe. Zabranjen je saobraćaj kamionima s prikolicama i šleperima. 

Vejavica je bez struje ostavila 2.000 potrošača na području Čačka i Lučana - 1.300 u pet čačanskih sela, i oko 700 u planinskom delu Dragačeva.

U celoj Srbiji jutros u šest sati izmerene su temperature ispod nule, a najhladnije je bilo na Kopaoniku - minus 15 stepeni, ali je subjektivni osećaj da je minus 24. Na Crnom Vrhu je minus 10, a na Zlatiboru i u Sjenici minus 9 stepeni. U Beogradu je izmereno minus 2 stepena Celzijusa, pokazuju podaci na sajtu RHMZ-a- U Loznici i Negotinu je minus 1 stepen i oni su jutros najtopliji gradovi u Srbiji.

Saobraćaj i na putnom pravcu Novi Pazar - Sjenica i dalje je u prekidu zbog snežnih nanosa koje stvara jak vetar. Očišćena je jedna traka na deonici Duga poljana - Brnjica ali je vetar opet naneo sneg na kolovoz. Blokirani su i regionalni putevi na Pešterskoj visoravni potvrđeno je RTS u "Novi Pazar Put"-u.

Putni pravci ka Kopaoniku iz opštine Raška prohodni su uz obaveznu upotrebu lanaca. Put Raška-Golija je u prekidu.

Vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i otklanjaju posledice vremenskih nepogoda.

RINA
snežni nanosi blokirali su puteve

 


Aleksandar Radosavljević iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, poručio je jutros građanima da ne bi trebalo da kreću na put kada je RHMZ izdao narandžasto meteo-upozorenje na snežne padavine i vremenske nepogode.

"Nikako ne bi trebalo da kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. Putevi ka Kopaoniku su bili u prekidu. Sada je situacija normalizovana. Prohodni su putevi Jošanička Banja-Kopaonik i Rudnica-Kopaonik, dok je još uvek neprohodan put Brus-Kopaonik, ali napominjemo da nema zavejanih", rekao je Radosavljević za RTS.

Ka Goliji je neprohodan put Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, kao i deonica od Prekog Brda ka Odvraćenici. Ovaj putni pravac je često neprohodan zimi, nalazi se na više od 1.600 metara nadmorske visine, težak je za održavanje i često je zavejan jer vetar sa Pešterske visoravni prati smetove do četiri metra visine.

Putari su dežurali tokom čitavog jučerašnjeg dana, ali i tokom noći. Oni čiste puteve po prioritetima, a tako je u čitavom Moravičkom okrugu.

RINA
putari su na terenu, ali je sneg koji veje stvorio smetove na putevima

 

Najviše snega palo je upravo u planinskim krajevima. Na Goliji ima gotovo pola metra novog snega, a najviše snega na kolovozu i to do 10 centimetra ima na putu prvog prioriteta Divljaka-Ivanjica-Javor. Savetuje se oprez i upotreba zimske opreme.

Nadležni mole građane da prate stanje na putevima, jer je juče bilo i zavejanih vozila na putu od Novog Pazara ka Odvraćenici. Ekipe kraljevačkih putara čiste neprekidno, ali posao im je tokom noći otežavala jaka mećava. Snega ima i na putevima trećeg priroiteta u požeškom kraju, a cele noći putari su čistili put ka Vardi, u tom pravcu ima smetova koji premašuju metar i po.

Na snazi je zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere preko Kaone i na pravcu koji od Kosjerića vodi ka Valjevu i na putu Jošanička Banja - Kopaonik.

AMSS je saopštio da vozači u nižim predelima mogu da očekuju mestimično vlažne kolovoze i smanjenu vidljivost, dok su putevi na planinama mestimično prekriveni snegom. Apeluju da su zbog vremenskih uslova, osim zimskih guma potrebni i dodatni uređaji za povećanje trakcije točkova, i to ka Tari, Goču, Divčibarama, Zlatiboru i Kopaoniku, ali je slično i na putevima u višim predelima Ivanjice, Sjenice, Nove Varoši i Novog Pazara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike