Reke po Srbiji miruju, opadaju vodostaji: Vanredna situacija i dalje u 10 opština

24.01.2023

07:43

0

Vanredna situacija i dalje je na snazi u 10 opština, crpi se voda iz poplavljenih objekata a evakuisani se vraćaju u svoje domove

Reke po Srbiji miruju, opadaju vodostaji: Vanredna situacija i dalje u 10 opština
Poplava - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Posle burnih porethodnih nekoliko dana reke u Srbiji miruju. Voda u poplavljenim područjima se povukla. 

Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, izjavio je da je sinoć oko 22 časa usled većih padavina došlo do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica.

Kako prenosi javni servis, nivo reka u poplavljenim područjima opada.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u 10 opština, crpi se voda iz poplavljenih objekata a evakuisani se vraćaju u svoje domove.

Voda iz gradskog vodovoda Prijepolja i Brodareva još nije za piće. Sava, Zapadna Morava, Ibar, Tamiš i Nera i danas biće u porastu.

-Sinoć oko 22 časa došlo je usled većih padavina do zadržavanja vode u Preševu, u naselju Železnička stanica. Naše ekipe su na terenu, sa 16 vatrogasaca i 10 pumpi vrši se crpljenje vode iz oko 17 domaćinstava. Voda je ušla u dvorišta i podrumske prostorije tih domaćinstava. Ekipe su na licu mesta i saniraju posledice", naveo je Spasojević. Vodostaji reka su, dodaje, u stagnaciji i blagom opadanju.

-Zbog poplava koje su nam se desile i natopljenosti zemlje vodom, i dalje je najkritičnije na slivu reke Ibar. U mestu Ušće se postavljaju mobilni sistemi odbrane od poplava, u ušću reke Studenice u Ibar, kao i u naselju Raška gde su postavljeni zaštitni bedemi", napominje Spasojević.

U ovom trenutku, ističe, nema opasnosti od izlivanja. "Pratimo situaciju na terenu, obilazimo lokacije zajedno sa predstavnicima Srbija voda i gde god da se ukaže naznaka problema mi ćemo reagovati", ističe Spasojević.

Evakuisano je, ističe, 106 osoba u poplavama i da se većina njih vratila u svoje domove i da sada sledi sanacija tih objekata. U odnosu na petak i subotu, Ibar je opao za metar i po, ali od noćas Ibar u Kraljevu blago raste - dva centimetra na pola sata.

Nivo reke je u granicama redovne odbrane od poplava. Spasojević kaže da su pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice opremljeni adekvatnom opremom koja omogućava da se u ovakvim situacijama reaguju.

-Tu je i druga vatrogasna oprema koja nam omogućava da se crpi voda iz poplavljenih objekata", kaže Spasojević. Katastrofalne poplave iz 2014. godine je pokrenuo Sektor za vanredne situacije da se u svim organizacionim jedinicama formaraju specijalističke jedinice za rad na vodi, sve u cilju bržeg reagovanja i zaštite građana.

-Neuređenost vodotokova, bacanje smeća, zapušavanje prolaza često dovodi do izlivanja manjih reka. Sektor je dosta toga uradio na opremanju i usavršavanju pripadnika", ukazuje Spasojević. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike