Vratio se scenario iz 2017. godine, Lim zamutio pijaću vodu: Prijepoljci ponovo pune flaše i kante, a postavljene su i cisterne!

21.01.2023

09:30

0

Autor: J. J.

Dok meštani muku muče, trgovci zadovoljno trljaju ruke, svi marketi uredno su snabdeveni flasiranom vodom čija cena se kreće u rasponu od 60 do 80 dinara za jedan litar

Vratio se scenario iz 2017. godine, Lim zamutio pijaću vodu: Prijepoljci ponovo pune flaše i kante, a postavljene su i cisterne!
Copyright Foto: RINA

Zbog izlivanja reke Lim i zamućenosti vode u gradskom vodovodu u Prijepolju i na vodovodu u Brodarevu ona nije za pijaću upotrebu. Sudeći prema najavama nadležnih iz Javnog komunalnog preduzeća “Lim”, koje gazduje vodovodom, za stanovnike ove opštine glavni izvor pijaće vode narednih dana biće cisterna stara skoro četiri decenije.

- Zbog povećane mutnoće, izazvane porastom vodostaja, voda iz gradskog vodovoda u Prijepolju i brodarevskog vodovoda nije za pijaću upotrebu. Može se koristiti samo za tehničku upotrebu, odnosno za sanitarno higijenske potrebe – potvrđeno je za agenciju RINA u JКP “Lim” Prijepolje.

Dok meštani muku muče, trgovci zadovoljno trljaju ruke, svi marketi uredno su snabdeveni flasiranom vodom čija cena se kreće u rasponu od 60 do 80 dinara za jedan litar.

KosSev
 

Кonačnu odluku o tome kada će voda biti proglašena ispravnom doneće Zavod za javno zdravlje iz Užica, koji svakodnevno vrši uzorkovanje vode i radi analize. Poslednji put Prijepoljci su se iz cisterne gasili žeđ 2017. godine.

Inače, menadžment JКP “Lim” proteklih meseci uporno je pokušavao da drastično poveća cene komunalija, među kojima je i voda za piće. Ipak, poslednji pokušaj novog nameta na novčanike građana osujećen je na nedavno održanoj sednici lokalnog parlamenta, kada odbornici nisu prihvatili zahtev Кomunalnog preduzeća da se cene povećaju.

U ovoj ustanovi, koja je od vitalnog interesa za Prijepolje vd mandat direktoru preduzeća je istekao, takođe na poslednjoj skupštini većina odbornika nije podržala predlog Opštinskog veća da se direktoru produži vd mandat, pa ostaje nejasno ko sada rukovodi preduzećem.

Kossev/Printscreen
 

Podsetimo, zbog izlivanja Lima u Rudom su ugrožena četiri naselјa uz Lim i Uvac, a u tom delu opštine proglašena je vanredna situacija.

U Foči su sve službe na oprezu, Drina i Ćehotina su u blagom porastu, za sada bez pretnji od izlivanja. Prethodna noć je bila kritična, ali je uspešno prebrođena. Istovremeno, u stalnoj su komunikaciji sa Hidrocentralom "Mratinje" u Crnoj Gori.

Ohrabruje meteorološki bilten koji najavlјuje da bi u RS i u Crnoj Gori kiša trebalo da pređe u susnežicu.

- Ne bi trebalo da dođe do izlivanja, ništa ne smemo prepustiti slučaju i dalјe smo u stanju pripravnosti 24 časa - rekao je juče Miloš Jakić šef Odseka civilne zaštite opštine Rudo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike