Ovo je najotrovnija pečurka u Srbiji! Njena toksičnost se ne smanjuje kuvanjem ili prženjem, a ljudi je često mešaju sa jestivim gljivama

09.10.2022

20:09

0

Autor: 24sedam

Veoma veliki broj ljudi se otruje zelenom pupavkom misleći da jede neke od zelenih zeka

Ovo je najotrovnija pečurka u Srbiji! Njena toksičnost se ne smanjuje kuvanjem ili prženjem, a ljudi je često mešaju sa jestivim gljivama
zelena pupavka profimedia-0152361762 - Copyright Profimedia

Prava drama odigrala se u Šapcu 3. oktobra, kada se nekoliko osoba otrovalo pečurkama koje su prethodno kupili na lokalnoj pijaci od jedne starice. Nažalost, u borbi za život, preminula je Suzana B. (57), a još sedam pacijenata i dalje leži na VMA. 

U Srbiji ima svega nekoliko vrsta otrovnih gljiva: otrovne pupavke, bljuvara, ludara, olovasta rudoliska, ali najotrovnija od njih je zelena pupavka.

Zelena pupavka je najvažnija otrovnica, jer izaziva najveći broj slučajeva trovanja koja se završavaju smrtnim ishodom.

Šešir joj je gladak, bez krpica i veoma varijabilne boje, od zelene preko žučkaste pa do smeđe ali uvek sa jačom ili slabijom primesom zelene boje. 

Zelena pupavka je gljiva vrlo karakterističnog izgleda i bilo bi za očekivati da su slučajevi zamene ove gljive sa nekom jestivom retki ali nije ni izbliza tako. Prilično veliki broj jestivih vrsta se nalazi na spisku njenih dvojnica. Za početak najvažnije, zelene vrste iz roda Russula.

Veoma veliki broj ljudi se otruje zelenom pupavkom misleći da jede neke od zelenih zeka. Osim boje ta grupa gljiva nema ništa zajedničko sa bilo kojom pupavkom ali se nesreće stalno dešavaju.

Kada je reč o najotrovnijoj "zelenoj pupavki" njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) a niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike