24SEDAM ZRENJANIN Završen prvi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža”

18.12.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

U svakom naseljenom mestu razgovaralo se o skorašnjim završenim investicijama

24SEDAM ZRENJANIN Završen prvi ciklus aktivnosti “Da nam sela budu bliža”
Copyright Opština Zrenjanin

Posetom Kleku, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura završio je prvi ciklus radnih sastanaka u svim naseljenim mestima, pod radnim nazivom “Da nam sela budu bliža”. U periodu od maja do sredine decembra, organizovao je razgovore s predstavnicima 22 mesne zajednice, posetio domaćinstva, gazdinstva ili preduzetnike koji daju primer kako se može uspešno privređivati i živeti na selu, obišao sportske i druge kolektive oko kojih se okupljaju mladi, kao i potencijale i specifičnosti u pojedinim sredinama, koje je moguće razvijati i unapređivati. 

U svakom naseljenom mestu razgovaralo se o skorašnjim završenim investicijama, ali i o problemima, planovima i mogućnostima za njihovu realizaciju. Gradonačelnik je, sublimirajući utiske o svim posetama, istakao da je stekao mnogo bolju sliku o stanju u našim selima i samim tim, biće lakše donositi odluke o prioritetima i planirati budžet za neke buduće aktivnosti u selima.

- Naseljena mesta na teritoriji grada Zrenjanina čine još jedan zaseban grad, sa više od 40 hiljada stanovnika, koliko imaju u Srbiji, primera radi i Kikinda, Zaječar ili Požarevac. Jasno je kakve su potrebe ovih naših sugrađana i koliko se zahteva ulaganja u svim oblastima, a najviše po pitanju komunalne infrastrukture. Zrenjanin je, po administrativnoj teritoriji koju zauzima, drugi grad u Republici Srbiji, a između dva naša međusobno najudaljenija naselja, Taraša i Čente, rastojanje iznosi punih 60 kilometara. Samo mreža lokalnih puteva koju grad održava meri više od 300 kilometara - naveo je gradonačelnik. 

S druge strane, po njegovim rečima, različitost naselja, njihove specifičnosti i potencijali, predstavljaju bogatstvo ove sredine.

- Osim turističkih potencijala, raznovrsnih manifestacija i različitog prirodnog okruženja, upoznali smo u selima i mnoge preduzimljive meštane, neki od njih bave se jedinstvenim zanimanjima, koji dokazuju da se na selu može dobro živeti od sopstvenog rada. U neposrednom razgovoru s njima došli smo i do nekih novih ideja kako lokalna samouprava može da pomogne unapređenju njihovih delatnosti i to će biti tema o kojoj će svakako biti još reči - kazao je. 
 
Sportske aktivnosti takođe su važan segment okupljanja mladih u selima, stoga pomoć takvim društvima i klubovima gradonačelnik vidi kao dodatnu podršku ukupnom razvoju sela. 

- Uverili smo se u nekoliko sela kako mogu da izgledaju sportski objekti i kako se, uz kvalitetan rad, stvaraju talenti koji prevazilaze lokalne sredine, a uz takve rezultate i kvalitet uvek ide i dodatna masovnost, veće intersovanje za bavljenje sportom. Zato je u ovoj oblasti važno da Grad pruži odgovarajuću podršku i ona svakako neće izostajati.   

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike