24SEDAM RUMA Obeležena 78. godišnjica oslobođenja Rume u Drugom svetskom ratu

27.10.2022

10:26

0

Autor: 24sedam

Vence su u ime lokalne samouprave položili predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević i zamenica predsednika Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović

24SEDAM RUMA Obeležena 78. godišnjica oslobođenja Rume u Drugom svetskom ratu
Copyright Opština Ruma

Ruma danas obelezava 78. godišnjicu oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Tim povodom u Gradskoj kući odrzana je svečanost na kojoj su evocirane uspomene na mračni period Drugog svetskog rata i hrabru antifašističku borbu, te junake koji su dali svoje zivote za oslobođenje Rume, Srema, Srbije i tadašnje Jugoslavije.

"Naša je duznost da se svake godine na što dostojanstveniji način sećamo svih žrtava koje su poginule i dale svoj život za slobodu svoje zemlje i budućih pokolenja, isto tako da se sećamo svih boraca koji su bez obzira na obučenost, broj i godine svog zivota tada učestvovali braneći svoju slobodu, braneći svoj narod i budućnost zemlje", poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Svečanom prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici opštinskog i pokrajinskog SUBNOR-a, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, predstavnici Saveza jevrejskih opština, kao i članovi rumskog Udruženja ratnih vojnih ivalida, predstavnici političkih partija i brojnih boračkih organizacija iz Srema, Srbije i Republike Srpske.

Opština Ruma
 

Jova Baroševčić predsednik pokrajinskog SUBNOR-a uručio je predsednici Ćirić zahvalnicu za doprinos u razvijanju i osavremenjivanju tradicija oslobodilačkih i odbrambenih ratova u očuvanju tekovina antifašističke borbe Srbije. On je posebno apostrofirao herojsku borbu Sremaca u Drugom svetskom ratu ocenivši da je u Sremu svaka kuća bila baza, a svaki građanin borac, što je rezultovalo velikim odmazdama okupatora.

Posle prijema u Gradskoj kući, na Gradskom groblju u Rumi polozeni su venci na spomen obelezja zrtvama Drugog svetskog rata, a zatim i na spomen ploču nekadašnje rumske sinagoge koja je 1943. godine porušena po nalogu nemačkih i ustaških vlasti.

Vence su u ime lokalne samouprave položili predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević i zamenica predsednika Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović.

"Na ovom mestu se svake godine okupljamo kako bi negovali sećanje na naše hrabre pretke koji su za slobodu dali svoje zivote. Ruma je podnela ogromne zrtve za oslobođenje od fašističke nemani, te zrtve su se ogledale ne samo u ljudskim zivotima nego i u materijalnim razaranjima. To je ogromna cena koju je platio ceo naš narod, a ta zrtva je ulaznica koju smo mi platili za ulazak u društvo pravdoljubivih i slobodoljubivih naroda. Veličina te zrtve je takođe i mera naše odgovornosti koju imamo da damo za slobodu koju smo dobili na dar od naših predaka, da je cenimo, čuvamo i branimo ukoliko bude potrebe", poručio je Kovačević.

Opština Ruma
 

Predsednik SUBNOR-a Opštine Ruma Tomislav Milić smatra da je obaveza svih nas da se čuva istorijska istina o oslobodilačkoj borbi našeg naroda i da se ta spoznaja mora prenositi sa generacije na generaciju.

"Narod koji ne čuva svoju prošlost, neće imati i budućnost.  Da citiram našeg heroja majora Tepića: "reč se daje jednom, ili se odrzi ili se pogazi". Ovi ljudi čija su imena uklesana na spomen obelezju su svoju reč odrzali i zato neka im je večna slava i hvala", kazao je Milić.

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je na Gradskom groblju opelo zrtvama Drugog svetskog rata.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike