24SEDAM RUMA Velika rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja

26.10.2022

13:03

0

Autor: 24sedam

Što se tiče unutrašnjih radova i tu kreće rekonstrukcija i postavljanje novih podnih obloga

24SEDAM RUMA Velika rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja
Copyright Opština Ruma

Na 60. godišnjicu od osnivanja Zavičajnog muzeja u Rumi i jubilej 250 godina od izgradnje objekta grofa Pejačevića u kome je i smeštena jedna od najvaznijih gradskih kulturnih institucija, Opština Ruma finansira sveobuhvatne radove na adaptaciji jedinstvenog prostora, pod zaštitom drzave, koji je decenijama mesto okupljanja poklonika kulture, ali i mesto edukacije.

Lokalna samouprava finansirala je radove na presecanju vlage Zavičajnog muzeja, što je višedecenijska boljka prvog spratnog objekta u gradu. Sledeća faza radova obuhvata kompletnu zamenu stolarije, a posle isušivanja zgrade sledi malterisanje i izrada nove fasade.

Što se tiče unutrašnjih radova i tu kreće rekonstrukcija i postavljanje novih podnih obloga, novih elektro instalacija, a potom i farbarsko - molerski radovi. Uz pomoć Ministarstva kulture i Opštine Ruma biće nabavljena oprema za novu stalnu postavku koja će obuhvatiti gotovo celo prizemlje i manji spratni deo objekta.

Kako bi se unutrašnji radovi obavili na što efikasaniji način, uz pomoć Opštine Ruma obezbeđen je prostor adekvatan za privremeno preseljenje muzejskih eksponata i depoa, kazao je Uroš Nikolić, kustos arheolog Zavičajnog muzeja u Rumi.

"Privremeno smo premestili naše eksponate u zgradu stare Biblioteke, taj prostor je obezbeđen, postavljen je i video nadzor. Mi sada selimo i deo mobilijara, nameštaja kako bi što više oslobodili zgradu za buduće radove i ubrzali proces završetka stalne postavke, a samim tim bili dostupni našim građanima i posetiocima za naše aktivnosti: izlozbe i manifestacije, promocije knjiga, prezentacije filmova", rekao je Nikolić.

Zavičajni muzej Ruma će nakon završetka radova biti bogatiji i za nove, vredne arheološke eksponate pronađene na lokalitetu Adžine njive u Klenku, koji svedoče o osam milenijuma zivota na ovim prostorima.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike