24SEDAM RUMA Nova opštinska subvencija: Energetski vaučeri za najugroženije stanovnike

10.10.2022

08:10

0

Autor: 24sedam

Suočeni smo svi sa globalnim problem energetske krize na trzištu i zato moramo da pomognemo našim najugrozenijim sugrađanima, poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić

24SEDAM RUMA Nova opštinska subvencija: Energetski vaučeri za najugroženije stanovnike
Opština Ruma - grb - Copyright Opština Ruma

Opština Ruma donela je na današnjoj sednici Opštinskog veća Odluku o dodeli subvencija u vidu energetskih vaučera.

Suočeni smo svi sa globalnim problem energetske krize na trzištu i zato moramo da pomognemo našim najugrozenijim sugrađanima, poručila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

"Odlučili smo da pomognemo sa 30 miliona dinara tako što će 15.000 dinara dobijati socijalno ugrozene kategorije stanovništva. Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Energetske vaučere će moći da koriste u našim javnim preduzećima JP "Stambeno", JP "Gas-Ruma" za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih subjekata koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva. Takođe, mi kao Opština nevezano za meru energetskih vaučera, kao i svake godine socijalno ugrozenoj kategoriji stanovništva obezbeđujemo određene količine ogreva, tako da nastavljamo i ove godine. U toku je javna nabavka i već u narednih mesec dana će svi korisnici socijalne pomoći dobiti potrebne količine ogreva", izjavila je predsednica Ćirić nakon sednice.

O energetskim vaučerima će se izjasniti i odbornici na skupštinskom zasedanju u četvrtak 13. oktobra. Uslovi za dodelu subvencije su: prebivalište na teritoriji naše opštine i da ukupni mesečni prihod i primanja po članu domaćinstva ne prelaze 25.000 dinara.

Na današnjem zasedanju usvojen je i treći rebalans opštinskog budžeta. Sredstva su rebalansom ponovo povećana, budžet je projektovan na 3.810.159.061  dinara, a novo povećanje prihodne strane budžeta povezano je sa većim prilivom sredstava po osnovu poreza na zarade i poreza na imovinu, što svedoči i o dobroj poslovnoj klimi u našoj opštini, ocenila je predsednica Ćirić.

Rebalansom su obezbeđena i nova sredstva za modernizaciju javnih preduzeća, ulaganja u kulturu,  zdravstvo i socijalnu zaštitu.

"U petak smo imali jednu prelepu smotru mehanizacije u JP "Komunalac", videli smo sve ono što smo mi pomogli za bolji i efikasniji rad. Ovim rebalansom pomazemo JP "Vodovod" tako što ćemo im kupiti kamion sa platformom i bager i za to ćemo izdvojiti 26,4 miliona dinara. Želim da napomenem da u ovo preduzeće nije ulagano preko 30 godina, pogotovo kada je u pitanju nabavka mehanizacije. Ovo je samo početak ulaganja u JP "Vodovod" kako bi se ono oporavilo i poslovalo na najbolji mogući način. Već naredne godine nastavljamo dalje sa ulaganjima u infrastrukturu JP "Vodovod"", kazala je predsednica Ćirić i dodala da će i lokalna samouprava za zimsku sluzbu JP "Komunalac" kupiti još jedan raonik za čišćenje snega.

"Bitna stavka ovog rebalansa jeste dalje ulaganje u ustanove kulture, u očuvanje kulturnog nasleđa. Ono što zelim da napomenem je da će se konačno rekonstruisati i konzervirati Spomenik revoluciji, izdvojili smo 18,7 miliona dinara bez PDV-a za ovu namenu, tako da očekujemo krajem oktobra da počnu radovi na rekonstrukciji našeg prelepog spomenika i očekujemo završetak radova u narednoj godini. Izdvojili smo sredstva za očuvanje fasade u našem centralnom jezgru. Do kraja godine će biti završena jedna fasada, na kući u Glavnoj ulici broj 137. Što se tiče Kulturnog centra, nastaljamo dalje sa ulaganjem. Izdvojili smo 5 miliona za nabavku led ekrana, ormarića, unutrašnje uređenje pre svega na čišćenje mermera u unutrašnjosti, na rampu za invalide i sve ono što je dalje neophodno. Ulazemo i dalje i u Zavičajni muzej. Očekujemo pomoć od Ministarstva kulture u iznosu od 6 miliona dinara za radove na elektroinstalaciji čitavog objekta. Tu se pre svega misli na zamenu svih elektroinstalacija, ali i protivpozarnog sistema i optičke mreze. Tako da smo i tu izdvojili još dodatna sredstva od 3,3 miliona i očekujemo pomoć Ministarstva od 6 miliona dinara", napomenula je Aleksandra Ćirić.

"Ulozićemo u Dom zdravlja 2,6 miliona dinara za opremanje Sluzbe hitne medicinske pomoći. U tom delu Doma zdravlja finansiraćemo krečenje prostorija, zamenu pločica, postavljanje novih vrata poput onih u Kliničkom centru Srbije. Naredne godine nastavljamo sa modernizacijom opreme, investiranjem u poboljšanje voznog parka, ali i ulaganjima u seoske mesne zajednice", rekla je predsednica Opštine Ruma.

1,5 miliona dinara obezbeđeno je i za završetak radova na manjezu "Horis", a dodatnih 400.000 dinara biće izdvojeno za nabavku lifta u zgradi bazena Borkovac pošto će se na tu lokaciju premestiti Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Većnici su izglasali i Odluku o postavljanju biste Slavku Vorkapiću- Vorkiju, Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji opštine Ruma gde je povećana cena kvadratnog metra za građevinsko zemljište.

Za uspeh na Evropskom prvenstvu u džudou(3. mesto, juniori) sa 50.000 dinara je nagrađen Stefan Zubović iz Rume.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike