24SEDAM RUMA "Kraljice" - Očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa

25.07.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

One predstavljaju povorku lepo obučenih i nakićenih devojaka koje svojim pesmama i igrom donose berićet i blagostanje domovima koje posete

24SEDAM RUMA "Kraljice" - Očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa
Očuvanje tradicije i kulturnog nasleđa - Copyright Opština Ruma

Otrgnut od zaborava, stari obredni običaj „Kraljice“, koji se na jedinstven način kroz povorku devojaka obučenih u najlepše nošnje odrzava u našem gradu, na drugi dan Duhova, a sve zahvaljujući angazmanu Ansambla narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ i umetničkog rukovodioca Petra Popovića, večeras je u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ detaljno predstavljen svim zaljubljenicima u tradiciju i naše bogato kulturno nasleđe.

„Kraljice“ predstavljaju povorku lepo obučenih i nakićenih devojaka koje svojim pesmama i igrom donose berićet i blagostanje domovima koje posete, a o njima su večeras govorili Petar Popović, umetnički rukovodilac ANIP-a „Branko Radičević“ i Jelena Arsenović, etnološkinja Zavičajnog muzeja u Rumi.

Kraljice su gotovo uvek išle na Duhove (Sv. Trojica) i tada su ih domaćini primali u svoja dvorišta gde su posle otpevanih pesama dobijale razne darove. U nekim krajevima ovo je bila prilika da „Kraljice“ pogledaju gde ima koji momak za zenidbu a i da im ovo bude svojevrsna promocija. Još Vuk Stefanović Karadžić belezi njihovo postojanje na prostoru Srema, moglo se čuti na predavanju organizovanom u okviru manifestacije Kulturno leto.

Podsetimo, 1. juna 2015. godine Kraljice (članice ANIP-a „Branko Radičević“ Ruma) su ponovo krenule Rumom. Obilazile su domaćinstva i ustanove kao i sve one koji su ih svraćali u domove. Cilj je bio da se običaj vrati u narod i da se prenosi na mlađe generacije, te da svoju tradiciju sa ponosom sačuvamo.

Jelena Arsenović je napomenula da je običaj sam po sebi višeslojan i moze da se posmatra sa nekoliko aspekata, te da on u sebi ima elemente i prethrišćanske tradicije, ali i da je u prošlosti bio značajan za zajednicu, porodicu i pojedinca. 

„Kao i većina običaja koji se vezuje za godišnji ciklus praznika, tako i ovaj običaj obredne povorke „Kraljica“ ima svoje paganske, prethrišćanske elemente koji se jasno uočavaju, a sa druge strane data mu je hrišćanska osnova tako da je ambivalentan i ta objašnjenja i hrišćansko i prethrišćansko se nekako preklapaju, a u suštini u tome je i čar i bogatstvo naše narodne tradicije“, ocenila je kustoskinja Zavičajnog muzeja Ruma. 

Vraćanju starog običaja u Rumu prethodilo je trogodišnje istrazivanje, istakao je Petar Popović, koje je bilo veoma izazovno, jer pisanih tragova nije bilo mnogo.

„Okosnica istrazivanja je bila jedna pesma i jedna  fotografija, koji su nam pomogli da se vezemo za Srem i za Rumu i da dalje nastavimo sa rekonstrukcijom običaja. „Kraljice“ predstavljaju povorku lepo obučenih devojaka u najlepše nošnje. Zakićene su  dukatima, podeljene su među sobom po ulogama. To su kraljevi, kraljice, gornji pevači, donji pevači, barjaktari i kraljičica kao centralna  ličnost cele povorke. One pronose blagoslov koji je sveštenik dao. Prvi put kada kreću u povorku one dolaze prvo u crkvu, pričešćuju se, dobijaju blagoslov od sveštenika i dalje taj blagoslov pronose po zajednici“, rekao je Popović i dodao da se tom prilikom pevaju najraznoraznije pesme.

„Još kod Vuka se beleze 23 različite pesme, za domaćina, za domaćicu, za neudato momče i devojče,  za devojčicu, za malo dete, đače i tako dalje. Mi smo uspeli da rekonstruišemo neke od pesama po zapisima i one se danas pevaju u Rumi“, kazao je Popović.

Opština Ruma je podrzala projekat „Kraljice“ od samog početka, njegove početne faze, istrazivanja, sakupljanja potrebnih informacija do same realizacije. Običaj sada sam po sebi postaje tradicija i vraća se u one okvire gde mu je oduvek i bilo mesto, među narod.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike