24SEDAM ČOKA Opština obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba

17.11.2022

09:23

0

Autor: 24sedam

U Srbiji se za jednu godinu rodi više od 4000 prevremeno rođene dece

24SEDAM ČOKA Opština obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba
Ilustracija - Copyright Profimedia

Opština Čoka pridružila se obeležavanju ovog važnog datuma; kao znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli, kao i u cilju podizanja svesti javnosti o ovom velikom problemu, ispred zgrade lokalne samouprave postavljeni su ljubičasti baloni.

U Srbiji se za jednu godinu rodi više od 4000 prevremeno rođene dece. Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar 2022. godine, po dvanaesti put se obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici.U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici. 

Prevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u celom svetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini. Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa. Nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja. Investiranje u prevenciju prevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.

Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Čoka koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike