24SEDAM ŠABAC Uz podršku EU Grad realizuje projekat "Naučni centar - fabrika ideja za 21. vek"

29.11.2022

11:03

0

Autor: 24sedam

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i opremanje objekta "Paviljoni" na Letnjikovcu u svrhu uspostavljanja Naučnog centra za decu i mlade

24SEDAM ŠABAC Uz podršku EU Grad realizuje projekat "Naučni centar - fabrika ideja za 21. vek"
Copyright Opština Šabac

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje Šabac održana je konferencija povodom promocije projekta "Naučni centar – fabrika ideja za XXI vek". 

Projekat podrazumeva rekonstrukciju i opremanje objekta "Paviljoni" na Letnjikovcu u svrhu uspostavljanja Naučnog centra za decu i mlade. Sprovođenje projekta podržala je Evropska unija preko programa EU PRO Plus koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije. 

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Grad Šabac u cilju unapređenja obrazovanja i podrške talentovanim učenicima započeo realizaciju projekta "Naučni centar – fabrika ideja za 21. vek".

- Zahvaljujući donaciji EU, Grad Šabac će obezbediti sistemsku podršku talentovanoj deci kako bi se njihovi talenti prepoznali od najranijeg detinjstva i kroz adekvatne programe kontinuirano razvijali. Rekonstrukcijom i opremanjem ruiniranog objekta na Letnjikovcu, kreiranjem i sprovođenjem programa edukacije, osnaživanjem roditelja, jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u obrazovanju za rad sa darovitom decom, omogućićemo generacijama nadarene dece da uče, napreduju i razmenjuju ideje u podsticajnom okruženju - kazao je Pajić i dodao da je u planu da tokom trajanja ovog projekta, bude organizovan matematički kamp kao i sajam povodom Međunarodnog dana darovitih, kako bi skrenuli pažnju na značaj podrške deci i mladima, a Grad Šabac i Naučni centar stavili na mapu institucija koje će podsticati ideje i rad mladih.

- Grad Šabac ima dosta talentovanih učenika koji na takmičenjima ostvaruje izvanredne rezultate. Ponosni smo što ove nedelje učenik Šabačke gimnazije Petar Popović ide u Kolumbiju na Internacionalnu naučnu olimpijadu iz fizike, hemije i biologije. Ovim projektom želimo da pružimo podršku našoj talentovanoj deci da u svom gradu imaju mogućnosti da se u kontinuitetu stručno usavršavaju - kazao je Pajić.

Ukupna površina objekta je 667 m2 i gradski naučni centar moći će da primi više od 120 dece iz grada i cele Srbije na bazi jednodnevnih i višednevnih programa za talentovanu decu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike