24SEDAM ČAČAK Svečano potpisani ugovori o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike

26.10.2022

15:45

0

Autor: 24sedam

Poljoprivrednicima se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da dok je dobrog i zdravog poljoprivrednika biće zdrava i Srbija

24SEDAM ČAČAK Svečano potpisani ugovori o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike
Poljoprivrednici potpisali ugovore - Copyright Grad Čačak

U velikoj sali Doma kulture, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je svečano dodelio ugovore o podsticajnim sredstvima za poljoprivrednike. Ove godine za subvencije poljoprivrednicima iz gradskog buddžeta izdvojeno je 67.500.000, što je za 7.100.000 više nego protekle godine. Inače, lokalna samouprava je ove godine za različite potrebe poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje izdvojila 80.200.000 dinara.

Poljoprivredni proizvođači dobili su subvencije za 17 novih traktora, 300 različitih mašina i priključaka, a 25 poljoprivrednika kupilo je zemljište uz podsticaj Grada, što je najviše do sada.

Grad Čačak
 

Poljoprivrednicima se obratio gradonačelnik Čačka Milun Todorović, ističući da dok je dobrog i zdravog poljoprivrednika biće zdrava i Srbija.

- Poljoprivreda i poljoprivrednik je najveći ponos Srbije. Poljoprivrednik je najveća fabrika pod otvorenim nebom, ali uvek podložna raznim izazovima, od suše, preko kiše, grada ili mraza i svega ostalog što vi bolje znate od mene. Naša je želja da vas podstaknemo da što više investirate u nove sisteme i tehnologiju, kako bi olakšali sebi posao, koji je težak, mukotrpan i vredan poštovanja. Posebna zahvalnost ženama, majkama, ćerkama, koje su stub kuće, pored svih obaveza koje imaju na polju. Zato se trudimo i da vrtiće i škole renoviramo na selu, kako bi uslovi bili što sličniji onima u gradu – rekao je Todorović u svom obraćanju. 

On je za sledeću godinu najavio da će Grad uvesti još jednu meru za olakšicu poljoprivrednicima, a to je 50 odsto finansiranja veštačkog đubriva. 

Grad Čačak
 

Kako je gradonačelnik istakao, u razgovorima sa poljoprivrednicima, došlo se do zaključka da je to jedna od subvencija koja im je sada veoma potrebna. 

Pored izdvojenih sredstava za subvencije, u oblasti poljoprivrede je iz gradskog budžeta finansirano četiri i po miliona dinara za protivgradne rakete, 4,2 miliona za nagrade za protivgradne strelce, kao i 400.000. dinara za gorivo za strelce.

Takođe, izdvojen je novac i za Agronomski fakultet i Institut za voćarstvo, kao i za predstavljanje na sajmovima, što ukopno iznosi 80.200.000 dinara.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Čačak koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike