Žena zmaj vozi kamion bolje nego neki muškarci: Živka iz Čačka teretnjakom prošla čitavu Evropu, svaki dan preveze preko 100 tona kamena!

06.11.2022

12:00

0

Ova sposobna Čačanka dugo godina radila je kao vozač u fabrici konfekcije, pa se neretko dešavalo da noćima spava u kabini

Žena zmaj vozi kamion bolje nego neki muškarci: Živka iz Čačka teretnjakom prošla čitavu Evropu, svaki dan preveze preko 100 tona kamena!
Živka vozi kamion - Copyright Foto: RINA

Posao vozača kamiona, kao izuzetno težak i naporan, do skoro je bio rezervisan isključivo za predstavnike jačeg pola. Međutim, vremena se menjaju pa se sada u kabinama i za volanom velikih teretnjaka može videti i po neka žena. Živka iz Čačka upravo je jedna od tih neustrašivih dama. Ovaj nesvakidašnji kamiondžija bez teksta ostavlja brojne kolege, kad svaki dan preveze preko 100 tona kamena, koji se ugradi u trasu auto-puta Preljina - Požega.

- Svakome je čudno kada vidi ženu za volanom teškog kamiona, ali ja nemam strah jer vozim već dugo. Nije bilo lako na samom početku, ali živ se čovek na sve navikne. Na velikim točkovima obišla sam celu Evropu. Vozila sam kamion sa ceradom, teško je bilo kad sve zaledi na debelom minusu, a vi morate da utovarate ili istovarate robu, a ništa lakše nije ni bilo ni kad su velike vrućine - kazala je za RINU Živka.

Ova sposobna Čačanka dugo godina radila je kao vozač u fabrici konfekcije, pa se neretko dešavalo da noćima spava u kabini. Bez straha i panike, profesionlano je obavila svaki zadatak koji se našao ispred nje.

Foto: RINA
 

- Tada sam iz Gornjeg Milanovca prevozila robu, gde sam sama zbog pauza i gužvi na granicama provodila i po petnaest dana. Imala sam strah kako ću izdržati, ali sam se na kraju izborila sa sobom i uspela. Dešavalo se da pukne guma, koju sam sama menjala ali hvala Bogu u kojoj god da sam firmi bila imala sam kolege koje su uvek priskakali u pomoć - rekla je ona.

Živka ruši sve predrasude kad je u pitnju bilo kakva podela na muške i ženske poslove. Pola svog života provela je kao vozač kamiona, krstareći od Danske do Makedonije, pa sve do Španije. Njen radni dan počinje ranom zorom, a završava se u sumrak, kada izlazi iz kabine šlepera, ostavlja ključeve i prelazi na drugi još važniji - posao majke, supruge i domaćice.

- Sve može da se postigne. Evo ja sam živ dokaz da su žene ravnopravne u mnogim poslovima sa muškarcima. Trenutno moja stalna trasa na dnevnom nivou je od Jelen Dola, kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru do kampa u Lučanima gde se istovara materijal koji se ugrađuje u trasu budućeg autoputa - istakla je.

Na istom poslu, punu podršku joj pruža njen suprug sa kojim radi rame uz rame. Živkina jača polovina nije štedela komplimente za ovu super ženu koja sve stiže.

- Nije što je moja ali je sposobna, uspeva da postigne sve. Verovali ili ne, ona ovaj posao voli i kad obavi zadatke u kući je vredna domaćica i majka, a nađe se uvek i slobodnog vremena, pa možemo mnogo toga da isplaniramo - rekao je njen muž Goran.

Živka je uspela u svojoj nameri da, odgaji decu i izvede ih na pravi put, a usput radi posao koji takođe voli.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike