Grejanje na fosilna goriva, ugalj, naftu i gas, uskoro će biti prošlost za Priboj

14.10.2020

12:20 >> 12:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Grejanje na fosilna goriva, ugalj, naftu i gas, uskoro će biti prošlost za Priboj
Copyright Printscreen/ RTS

Do oktobra iduće godine u Priboju bi trebalo da bude završena toplana na biomasu i da ta opština bude prva koja će u potpunosti preći na taj način grejanja.

Fosilna goriva, ugalj, nafta i gas, uskoro odlaze u prošlost. Posle dve manje, ukupnog kapaciteta 2,7 megavata, u Priboju se gradi i treća, kombinovana gradska toplana, snage osam megavata.

– Tako da će naši građani imati kvalitetno 24-časovno grejanje, ujednačeno grejanje i imaćemo naravno čistiji vazduh, a ono što je najvažnije da ćemo umesto mazuta imati ekološko gorivo sa teritorije opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš – ističe Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Sa dve do sada instalirane kotlarnice na pelet i drvnu sečku, uz uštede, grejanje stiže do četiri škole, vrtića, ambulante, doma kulture i opštinske uprave.

– Pre peleta je bila kotlarnica na ugalj, pa kotlarnica na mazut i onda, upotrtebom peleta smo dobili značajne uštede na nabavci energenata – napominje Srđan Ćirković, zamenik direktora JP Toplana Priboj.

“Naša škola ima energetski pasoš i samim tim isporuka energije je znatno manja, najmanje 15 odsto, a i više”, dodaje Tatjana Lučić, direktorka Mašinsko-elektrotehničke škole Priboj.

Zamenik predsednika opštine Priboj navodi da će grad koristiti onaj deo drvne mase koji do sada nije bio upotrebljavan.

– Dovoljni su kapaciteti ne samo za grejanje kompletne jugozapadne Srbije, što se tiče prirasta drveta i korišćenja šumskog otpada – ukazuje Vasilić.

Uporedo sa gradnjom toplane, u okviru projekta poboljšanja energetske efikasnosti, biće zamenjeni i 40-ak godina stari kotlovi, rekonstruisane podstanice i gotovo osam kilometara gradskog toplovoda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike