Niče nova zdravstvena stanica u Čačku: Vrednost investicije 357 miliona dinara, a u novoj bolnici posao će dobiti više od 80 radnika

01.11.2022

21:07

0

Početnu dinamiku radova poremetile su podzemne vode koje su otkrivene prilikom iskopavanja temelja

Niče nova zdravstvena stanica u Čačku: Vrednost investicije 357 miliona dinara, a u novoj bolnici posao će dobiti više od 80 radnika
Izgradnja Zdravstvene stanice - Copyright RINA

Nakon početnih poteškoća izazvanih podzemnim vodama i neucrtanim instalacijama, izgradnja nove zdravstvene stanice u Ljubiću teče planiranom dinamikom.

Vrednost investicije je 357 miliona dinara, deo sredstava Grad Čačak već je uplatio, a zdravstvena stanica površine 2.058 metara kvadratnih biće izgrađena na parceli površine 42,5 ara koja do sada nije imala nikakvu praktičnu namenu.

- U ovoj godini Grad Čačak je već isplatio 100 miliona dinara sa PDV-om. U narednoj godini će isplatiti drugu tranšu, a ostatak novca po završetku radova. Ovde će posao dobiti preko 80 zdravstvenih radnika, lekara, sestara i tehničara, vozača Hitne pomoći, a država Srbija će iduće godine kroz Ministarstvo zdravlja uložiti između milion i po i dva miliona evra u opremu - istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

RINA
 

Građani će u novoj zdravstvenoj stanici imati na raspolaganju sve usluge koje sada mogu dobiti u Domu zdravlja u centru Čačka, a razlog zbog kog i ova ustanove neće poneti taj naziv čisto je zakonske prirode.

- Od gradske apoteke, dijagnostičkih uređaja, pedijatrije, stomatologije, ginekologije, velike sale za sastanke, sve će to imati ova ustanova, koju ću se usuditi da nazovem i poliklinikom - rekao je gradonačelnik.

- Prema zakonu, u jednom gradu ili opštini može da postoji samo jedan dom zdravlja. Inače, to je preko 2.500 kvadrata korisnog prostora. Maltene, jedan mini dom zdravlja. Ono što hoću da istaknem jeste da će ovde postojati i punkt Službe hitne pomoći, koja neće prelaziti na drugu stranu Morave, već će biti orijentisana ka ovom prostoru i posebno ka auto-putevima, kako na postojeći, tako i na Moravski koridor koji se gradi - istakao je Aleksandar Pajović, direktor čačanskog Doma zdravlja.

Početnu dinamiku radova poremetile su podzemne vode koje su otkrivene prilikom iskopavanja temelja i dela zdravstvene stanice ispod nivoa Ulice Slavka Krupeža.

- Sada izvodimo radove u nekom normalnijem toku. U početku je to bilo dosta usporeno zbog podzemnih voda i zbog problema sa nekom postojećom instalacijom koja nije bila ucrtana i obeležena. Ali to smo sada uglavnom sve prevazišli i ide se pravim tokom. Očekivani završetak radova je kraj iduće godine, ali opet to zavisi od raznih poteškoća na koje možemo naići - kaže Zoran Jocić, predstavnik firme "Evro Suport Grup".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike