Jedna od najstarijih kuća u Čačku u novom ruhu: Zgrada nekadašnje biblioteka ima burnu istoriju - sa njene terase obraćao se kralj Obrenović

29.10.2022

05:10

0

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja

Jedna od najstarijih kuća u Čačku u novom ruhu: Zgrada nekadašnje biblioteka ima burnu istoriju - sa njene terase obraćao se kralj Obrenović
1666965752_cacak-najstarija-kuca-novo-ruho-fotorina1 - Copyright RINA

U okviru realizacije projekta "Čačak nacionalna prestonica kulture 2023", počela je rekonstrukcija Hadžića (Virerove) kuće, nekada zgrade Gradske biblioteke u Ulici gospodar Jovanovoj. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je sa saradnicima posetio ovaj objekat, u kome će nakon rekonstrukcije biti postavka Etnografskog muzeja.

RINA
 

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 19,6 miliona i Grad Čačak sa nešto manje od dva miliona dinara.

Inače, kuća je jedna od najstarijih u Čačku izgrađena 1854. godine.

Vladimir V. Hadžić bio je prvi vlasnik i graditelj kuće i jedan od najbogatijih žitelja Čačka tog vremena.

RINA
 

- Ovaj objekat za nas je veoma važan, prevashodno u kulturološkom smislu. Kroz vekove je menjao vlasnike, a početkom 20. veka kuća je pripadala Nemcu Sigmundu Vireru, koji je tada zakupio i pivaru Stevana Krena. Zbog toga se naziva i Virerova kuća. Sa terase ove kuće govorio je kralj Milan Obrenović, 1876. godine, kada je dolazio u Čačak. Razumevajući potrebu širenja postojećih ustanova i zaštite spomenika kulture, Samoupravna interesna zajednica kulture Opštine Čačak (SIZ kulture) je 1977. godine otkupila kuću od vlasnika. Do pre nekoliko godina ona je pripadala Gradskoj biblioteci, ali izgardnjom nove zgrade za ovu kulturnu ustanovu, došli smo do mogućnosti da ovaj objekat namenimo stalnoj etnografskoj postavci, na kojoj vredno rade naši etnolozi – rekao je ovom prilikom gradonačelnik Todorović.

Bonsu video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike