"Svaki dan smo imali probleme, sanitete smo jedva organizovali": Čačanska bolnica dobija parking-prostor za 150 vozila (FOTO)

28.10.2022

14:15

0

Direktor čačanske Opšte bolnice prim. dr Dejan Dabić istakao je da rešenje pitanja manjka parking-mesta olakšava samo funkcionisanje bolnice

"Svaki dan smo imali probleme, sanitete smo jedva organizovali": Čačanska bolnica dobija parking-prostor za 150 vozila (FOTO)
Čačak gradnja parkinga za bolnicu - Copyright RINA

Zaposleni u čačanskoj Opštoj bolnici ali i pacijenti i posetioci bolnice godinama unazad suočavaju se sa problemom nedostatka parking-mesta, što je neretko izazivalo i ozbiljne smetnje u radu i funkcionisanju same bolnice.

Pre dva dana počeli su radovi na izgradnji novog parkinga za posetioce i pacijente bolnice, čime će biti obezbeđeno novih 150 parking-mesta.

- Na zahtev direktora Opšte bolnice u Čačku, prim. dr Dejana Dabića, mi smo uputili zahtev Vladi Srbije i odobrili su nam 22 miliona dinara za izgradnju parkinga. Nešto manje od 50 ari površine. Takođe, predviđeno je planskim aktom i ono što je važno, novim projektom koji je u završnoj fazi za izgradnju i rekonkstrukciju Opšte bolnice Čačak, na nekih 55.000 kvadrata, u ovoj prvoj fazi jeste izgradnja parkinga - rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović i dodao:

- Dakle, i kada budemo ušli u prvu fazu izgradnje, to je 24.000 kvadrata hirurške bolnice, ovaj parking će ostati za posetioce. To je nešto manje od 150 parking-mesta, od kojih je 10 odsto, po zakonskim regulativama za osobe sa invaliditetom. Ukupna investicija oko 30 miliona dinara. Nedostajućih osam miliona dinara za infrastrukturu, javnu rasvetu, obeležavanje i ostale elemente koji budu nedostajali u infrastrukturnim izvođenjima snosiće grad Čačak.

Direktor čačanske Opšte bolnice, prim. dr Dejan Dabić istakao je da rešenje pitanja manjka parking-mesta olakšava samo funkcionisanje bolnice.

- Duže vreme postoji potreba za ovim parkingom za posetioce i pacijente, jer ćemo na taj način rešiti problem parkiranja u krugu bolnice. Ovo je bolnica paviljonskog tipa i vrlo je teško organizovati parkinge ispred svakog odeljenja i ispred svake službe. Svaki dan smo imali probleme u našem najobičnijem radu i cirkulisanju naših službenih vozila i saniteta kroz bolnicu, kao i vozila policije i vatrogasaca po potrebi, a sve to je jedino rešivo na ovaj način - kazao je Dabić.

RINA
 

Pored ulaganja u infrastrukturu Opšte bolnice, ulaže se i u medicinsku opremu kako bi se olakšalo i ubrzalo lečenje pacijenata, ne samo iz Čačku već iz cele zapadne Srbije.

- Direktor Dabić i ja zajedno radimo na mogućnosti da magnetnu rezonancu od 1,5 tesle konačno i naša bolnica dobije i da imamo kompletno radiološko odeljenje sa angio salom, ultrazvučnim aparatima i skenerima, što će spašavati mnoge živote, ne samo u Čačku nego u regionu - istakao je Todorović.

- Jednostavno, to je nešto što je normalno da ima svaka bolnica i stekli su se uslovi da se uđe i u tu proceduru da se dobije magnetna rezonanca, da se obezbedi prostor za nju. Na taj način ćemo pomoći mnogim našim pacijentima i smanjiće se potreba za odlaskom u druge gradove da se uradi ta dijagnostička procedura koja je često neophodna da bismo postavili pravu dijagnozu ili ušli u neki od modaliteta operativnog lečenja - zaključio je dr Dabić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike