Za 18 godina preduzeće iz Čačka čak dva puta u stečaju: Sada je predlagač stečajni upravnik koji je nakon deobe ostao bez dinara

29.10.2022

12:55

0

Nagrada je trebalo da bude isplaćena tako što bi 30 odsto dobio u roku od 15 dana pravosnažnosti predloženog plana reorganizacije, a ostatak u roku od jedne godine

Za 18 godina preduzeće iz Čačka čak dva puta u stečaju: Sada je predlagač stečajni upravnik koji je nakon deobe ostao bez dinara
Čačak/Ilustracija - Copyright RINA

Privredni sud u Čačku otvorio je protekle sedmice postupak stečaja nad preduzećem "Seme produkt" iz ovog grada, zbog nepostupanja po usvojenom planu reorganizacije i zbog trajnije nesposobnosti plaćanja.

Slučaj je zanimljiv po tome što je poverilac i predlagač za uvođenje stečaja Aleksije Kaluđerović iz Čačka, koji je bio stečajni upravnik "Seme produkta" u prvom postupku stečaja, početkom prošle decenije.

On je okončan 2012. prihvatanjem plana reorganizacije i preduzeće je posle toga namirilo poverioce iz prve, druge i pete klase. Ali, ne i treće klase, u koju je razvrstan Kaluđerović kao upravnik, sa potraživanjem od 1,13 miliona dinara, na ime nagrade stečajnom upravniku.

Nagrada je trebalo da bude isplaćena tako što bi 30 odsto dobio u roku od 15 dana pravosnažnosti predloženog plana reorganizacije, a ostatak u roku od jedne godine.

Ali, on taj novac nikad nije video pa je savio tabak, zatražio od suda da se nad "Seme produktom" uvede stečaj i po drugi put i uplatio predujam od 50.000 dinara na ime troškova stečajnog postupka.

U obrazloženju sudskog rešenja za pokretanje stečaja, inače, navodi se da je "Seme produkt" u neprekidnoj blokadi 1.827 dana, a iznos blokade je 7,6 miliona dinara. Preduzeće je osnovano 2004. godine i od tada je uspelo da čak dva puta padne pod stečaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike