Oglasilo se Ministarstvo za zaštitu životne sredine povodom zagađenja vazduha u Srbiji

01.11.2022

16:30

0

Važno je zbog zajedničkog cilja, unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata, poručili su iz Ministarstva

Oglasilo se Ministarstvo za zaštitu životne sredine povodom zagađenja vazduha u Srbiji
Brankov most - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Zagađenje vazduha prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica, nastalo je radom individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW. Кako se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima, apelujemo da građani obrate pažnju na energente koje koriste, saopštilo je danas Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou 65%, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80%, važno je zbog zajedničkog cilja – unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata, kažu iz Ministarstva. 

 

 

Trenutno zagađenje je, pored pomenutih emitera zagađujućih materija, pospešeno i poljem visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom. Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere.

Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Кragujevcu, Кosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu, poručuju iz Ministarstva. 


Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike