Ovakvih zlatnika ima samo 10 na čitavom svetu, iskovani su sa likom kralja Milutina: Evo u kom manastiru se čuvaju! (FOTO)

24.10.2022

19:10

0

Jedan od ovih deset zlatnika na čitavom svetu dobila je i Opština Čajetina

Ovakvih zlatnika ima samo 10 na čitavom svetu, iskovani su sa likom kralja Milutina: Evo u kom manastiru se čuvaju! (FOTO)
1666620485zlatnik-hilanda-fotorina2 - Copyright Foto: RINA

Povodom nedavnog obeležavanja sedam vekova od smrti svetog kralja Milutina, velikog ktitora manastira Hilandar, Sabor manastira je odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina, jedisntvenih na svetu i da ih dodeljuje onima koje prepoznaje da nastavljaju delo svetog kralja Milutina i ostalih ktitora Hilandara. Jedan od ovih deset zlatnika na čitavom svetu dobila je i Opština Čajetina.

- Ovo veliko priznanje i čast koju nam je manastir Hilandar ukazao predstavlja istovremeno i obavezu da sa igumanom i monasima još više radimo na projektima duhovnosti i sabornosti srpskog naroda i svih njegovih prijatelja. Primer svetog Save, koji je još uvek živ u našim mislima i u svemu što radimo, nas obavezuje da budemo dostojni svojih slavnih predaka koji su upravo u najtežim trenucima za Srbiju i srpski narod u manastiru Hilandar pronalazili dodatnu duhovnu snagu za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta - rekao je za RINU predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

On je svečano početkom jula uručio odluku Skupštine opštine igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju a u svrhu projekta izgradnje naučno-obrazovnih kampova manastira Hilandar. Zahvaljujući se, iguman Metodije je darovao upravo taj zlatnik kralja Milutina zbog ove odluke ali i zbog stalne podrške koju Opština Čajetina pruža manastiru i monasima ove velike svetinje.

- Put Srbije u budućnosti će određivati tri teme - Кosovski zavet, stav prema Rusiji i srpska sabornost. Opština Čajetina je, kao mala samouprava, na sva tri ova polja učinili koliko je mogla i uveren sam da ćemo tako raditi i u budućnosti. Zajedno sa bratstvom manastira Hilandar pomažemo decu sa Кosova i Metohije i decu iz Hrvatske koja teško žive u enklavama. Na planu sabornosti smo svi dali veliki doprinos - građani opštine Čajetina, članovi Opštinskog veća, odbornici, investitori - i ovom odlukom da zemljište dodelimo Hilandaru smo pokazali svoju rešenost da ostanemo na svetosavskom putu - zaključio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike