24SEDAM NEGOTIN Koncert hora "Collegium musicum" u završnici festivala

16.09.2022

19:59

0

Autor: 24sedam

Hor je i premijerno izveo delo „Coda“ Žarka Mirkovića, koje je ovaj kompozitor posvetio Darinki Matić Marović i njenom horu

24SEDAM NEGOTIN Koncert hora "Collegium musicum" u završnici festivala
Screenshot 2022-09-28 131010 - Copyright mokranjcevi-dani.com

„Tragovima iz sazvežđa Regula“, programom posvećenim Darinki Matić Marović, dirigentu, profesoru emeritusu FMU, u izvođenju njenog Hora „Collegium musicum“, pod upravom dr um. Dragane Jovanović, u Negotinu su završeni 56. „Mokranjčevi dani“.

Kroz tematske celine: „Trag duha“, „Trag zemlje i mora“, „Trag srca“, „Trag igre“, „Trag smeha“ i „Trag ljubavi“, Akademski hor „Collegium musicum“ i Dragana Jovanović proveli su publiku kroz „ličnu kartu“ Darinke Matić Marović i kompozicije koja je ona rado izvodila.
– Večeras smo naslovili program „Tragovi iz sazvežđa Regula“. Zapravo, 6. februara 2012. godine Akademski hor „Collegium musicum“ poklonio je pravu, pravcatu zvezdu svojoj profesorki za rođendan ne znajući šta bi bio pravi poklon za takvu jednu osobu i zaista od tog trenutka jedna zvezda u sazvežđu Regula zove se Darinka Matić Marović. Mi zaista želimo da verujemo da je ona, makar nekim svojim delom, sada na toj zvezdi i da će zauvek imati neki kontakt sa nama– rekla je dr um. Dragana Jovanović.

Hor je i premijerno izveo delo „Coda“ Žarka Mirkovića, koje je ovaj kompozitor posvetio Darinki Matić Marović i njenom horu 2020. Na programu su bila i dela Marka Tajčevića, Mokranjca, Gostuškog, Ilije Rajkovića, Zorana Simjanovića i drugih, a na kraju i „Raslo drvo“ Dragane Veličković sa željom dirigentkinje Dragane Jovanović da hor nastavi da raste, pišu mokranjcevi-dani.com.

-Ja sam izabrala program koji je bio lična karta profesorke Darinke Matić Marović i Akademskog hora „Collegium musicum“, možda u sada nekom drugačijem čitanju i u novoj energiji, ali zaista sa nadom da će ovaj hor posle 50 godina postojanja započeti novih 50 godina i ko zna još koliko. Volela bih da još puno studentkinja FMU, a sad ih je prošlo pre 500 verujte, učestvuju u radu ovog izvanrednog ansambla – dodala je Dragana Jovanović.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Negotin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike