Potop u ivanjičkom selu Brusnik, vodena bujica nosila sve pred sobom: Meštane zadesila nova katastrofa (FOTO)

01.09.2022

19:26

0

Jaka kiša padala satima a pod vodom su putevi i kuće

Potop u ivanjičkom selu Brusnik, vodena bujica nosila sve pred sobom: Meštane zadesila nova katastrofa (FOTO)
1662054356_ivanjica-nevreme-pogodilo-selo-brusnik-fotorina3 - Copyright RINA

Još uvek se nije sabrala šteta koju je nevreme pre tri dana pričinilo u ivanjičkom kraju, a podgolijska sela ponovo su se našla na udaru i to još silovitijem ovaj put. 

Jaka kiša počela je da pada oko 18 časova i ponovo napravila katastrofu. Izlili su se bujučni potoci u selu Brusnik, odneti su putevi i poplavljene kuće. 

- Ovo je kataklizma, sve nam je pod vodom. Bujica nam teče kroz selo, može se proći jedino sa gumenim čizmama i to je pitanje, jer je voda duboka. Poplavljeni su podrumi, kafane.. sve što se vodenoj stihiji našlo na putu. Ako se padavine nastave ovakvim intenzitetom plašimo se da će morati doći i do evakuacije rekao je za RINU Periša Munjić iz sela Brusnik. 

Ono što još više otežava situaciju jeste kvar na elektro mreži, pa su brojna domaćinstva ostala bez električne energije. 

- Nemamo struje, a gubi nam se i signal ma mobilnim telefonima. Ovo je katastrofa, a pada mrak i situacija postaje sve ozbiljnija i gora, dodao je Periša. 

Na udaru poplave našla se i mehanizacija, koja je angažovana kako bi se sanirale posledice poslednjeg nevremena. 

 

- Kako će sad da se čisti, kad su i mašine potopljene. Nemoćni smo pred ovom prirodnom silom, kaže Periša. 

Meštani poplavljenih sela pokušavaju da postavljanjem improvizovanih bedema spreče da im voda prodre u kuće. Uskoro se očekuje i dolazak nadležnih ekipa na teren. 

- Svi putevi ka tim selima su potpuno neprohodni, ne može se do ljudi proći čak ni terenskim vozilom. Odsečeno od sveta je na desetine domaćinstava, a jedini način komunikacije sa meštanima je putem telefona i to ako imaju signal. Putna infratsruktura na ovom planinskom području je potpuno uništena, a ono što je dodatno otežava situaciju jesu i pokrenuta klizišta, rekao je Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike