Svi znamo za bosanske piramide, ali i Srbija ima svoje: Šuma koja ih prekriva skriva tajne spomenike i tunele! (FOTO/VIDEO)

15.08.2022

23:17

0

U blizini bosanskih piramida je mesto Visoko, a kod ariljskih selo Visoka

Svi znamo za bosanske piramide, ali i Srbija ima svoje: Šuma koja ih prekriva skriva tajne spomenike i tunele! (FOTO/VIDEO)
1660303752_arilje-piramide-dobraca-fotorina3 - Copyright RINA

Do sada smo mogli čuti za egipatske i bosanske piramide, ali ako je verovati dokazima koje su priložili lokalni poznavaoci ovog fenomena, sve su prilike da se i Srbija može pohvaliti njihovim postojanjem. Na putu ka ariljskom selu Visoka, sa leve stane uzdižu se dva piramidalna brda koja svakom prolazniku zapadaju u oko.

RINA
 

Smeštena su na istoj geografskoj širini kao bosanske piramide, poziciji prema zvezdama, a i ugao koji zahvataju one komšijske istoventan je ovima u Srbiji.

- To su vrhovi Mali i Veliki Ostreš, mnogi ih nazivaju ariljske piramide, ne samo zbog špicastog izgleda, već i zbog toga što su sličnih i visina i dimenzija kao one u Bosni i Hercegovini. Kao deca, mi smo se peli na sam vrh Ostreša i nailazili na brojne misteriozne spomenike koji su sakriveni dobuko u šimi, kao i na neke rupe, nalik podzemnim tunelima koje su izgledali jezivo. Ovde su u nekoliko navrata vršena bušenja radi ispitivanja terena, a mnogi veruju i da ova dva piramidalna brda kriju neku energiju - rekao je Dragan iz sela Dobrače kod Arilja.

RINA
 
RINA
 

Toponimi bi takođe mogli da ukazuju na podudarnosti. U blizini bosanskih piramida je mesto Visoko, a kod ariljskih selo Visoka. Na tom području smestila se i Visočka banja, sa mnogo termalnih izvora, što takođe može biti još jedan parametar da se u blizini nalaze piramide, koje u svom sastavu imaju dosta šupljina i pećina. Dva piramidalna brda kod Arilja se od okoline izdvajaju oštrim ivicama, a strme strane vode ka reci Veliki Rzav.

- Postoje mnogi putevi koji vode do vrha, ali njima kroče samo alpinisti i planinari. Oni koji su fizički spremni, jer su usponi jako veliki i strmi. Najpristupačnija je južna strana. U letnjem periodu ima dosta gmizavaca, pa se ne preporučuje kretati se bez nekog iskusnijeg člana posade. U nekoliko navrata su viđeni i medvedi - dodao je Dragan.

RINA

Još uvek obavijene velom misterije, ariljske piramide čekaju nekog ko će ih detaljno istražiti i potvrditi sve ove navode. Brojni turisti koji se upute na ovaj lokalitet ostaju fascinirani prirodnim lepotama Visočkog kanjona, ali i lekovitim svojstvom banjske vode.

RINA
 

To lečilište postoji čitavih osam vekova, a u upravo u Visočkoj banji su mnogi pronašli spas. 

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike