Suša ponovo preti da zavrne slavine u zapadnoj Srbiji! Nivo reke Rzav rapidno opada, u opasnosti od restrikcija 250.000 ljudi

27.07.2022

20:14

0

Nadležni apeluju na građane da savesno i racionalno koriste vodu

Suša ponovo preti da zavrne slavine u zapadnoj Srbiji! Nivo reke Rzav rapidno opada, u opasnosti od restrikcija 250.000 ljudi
16589117131627725045reka-rzavvodozahvatfotorina-830x0 - Copyright RINA

Usled dugog sušnog perioda i nesavesnog trošenja vode od strane brojnih građana, nivo reke Rzav sa koje se snabdeva pet lokalnih samouprava i 250.000 ljudi, opet je na izdisaju. 

Dolazi do rapidnog opadanja protoka same reke i u narednim danima moguće su ozbiljnije restrikcije. Trenutni protok je 1.900 litara u sekundi, a kada padne na 1.400 do korisnika stižu smanjene isporuke.

RINA
 

- Poslednjih dana reka je padala za nekih 30 do 50 litara u sekundi i procena je da ukoliko u ne bude nekih ozbiljnijih padavina, u narednih pet, šest dana biće restrikcija. Mi gradovima trenutno isporučujemo 680 litara u sekundi, to je značajno iznad našeg proseka. Mi smo u prošloj godini imali prosečnu isporuku 540 litara u sekundi prema svim korisnicima - rekao je Zoran Barać, direktor JP "Rzav".

Prošlu godinu obeležilo je sušno leto, a zbog nedostatka vode u Požegi, Arilju, Lučanima, Čačku i Gornjem Milanovcu bila je uvedena vanredna situacija. Sušni period završio se tek početkom oktobra, a prema trenutnim parametrima slična će biti i ova godina.

RINA
 

- Još jedan problem jeste uzimanje vode sa samog vodozahvata i uzvodno od njega. Nesavesni građani u uzvodnom toku, a naše slivno područje je veliko i iznosi 420 kvadratnih kilometara izvlače vodu iz reke, a to je i zakonom zabranjeno i tu se sigurno gubi značajna količina vode. Naša procena je da je to nekih do 100 sekundnih litara manje vode u reci - istakao je Barać.

Iako meteorolozi najavljuju padavine u narednim danim, bez konstantne kiše koja bi trajale nekoliko dana, situacija sa vodosnabdevanjem će se popraviti samo trenutačno. Stoga nadležni apeluju na građane da savesno i racionalno koriste vodu kako ne bismo ponovo imali restrikcije kakve su zadesile ovih pet opština avgusta meseca prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike