Rekord u proteklih 30 godina: Najmanje vode na Rzavu zabeleženo je ovog leta, konačno ukinute restrikcije

13.10.2021

14:16

0

Poboljšanje hidrološke situacije doprinelo je ukidanju Naredbe o restrikciji isporuke vode korisnicima, koja je trajala od kraja jula ove godine

Rekord u proteklih 30 godina: Najmanje vode na Rzavu zabeleženo je ovog leta, konačno ukinute restrikcije
RINA

Stanje na zahvatu Ševelj na vodosistemu "Rzav", posle skoro tri meseca konačno je stabilizovano, a proticaj reke u oktobru je 4.000 sekundnih litara.

Poboljašanje hidrološke situacije doprinelo je ukidanju Naredbe o restrikciji isporuke vode korisnicima, koja je trajala od kraja jula ove godine. 

- Avgust, septembar, kao i prvih 10 dana oktobra bili su najteži do sada, počev od 1993. godine. Malovodni period bio je veoma dug. Ranijih, kriznih, sušnih godina malovodni period počinjao je krajem avgusta a završavao se početkom oktobra ili krajem septembra - izjavio je za RINU inženjer Zoran Barać, direktor JP "Rzav" u Arilju.

Zbog smanjenog vodostaja na Rzavu tokom letnjih meseci restrikcije su bile uvedene u Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Lučanima i Požegi, dok je pet lokalnih samouprava zbog teške hidrološke situacije tada proglasilo i vanrednu situaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA