Rzav ponovo presušuje: Dobra hidrološka situacija kratko trajala, opet se uvode stroge restrikcije

15.09.2021

13:39 >> 14:05

0

Autor: Jovana Vrećo

Do potrošača se destribuira oko 400 sekundnih litara vode, što je višestruko manje od prosečne količine vode

Rzav ponovo presušuje: Dobra hidrološka situacija kratko trajala, opet se uvode stroge restrikcije
Copyright RINA

Usled novog sušnog perioda hidrološka situacija na vodozahvatu Ševelj na sistemu Rzav opet je alarmantna, a do potrošača se destribuira oko 400 sekundnih litara vode, što je vištruko manje od prosečne količine vode.

Najkritičnija situacija ponovo je u opštinama koje nemaju svoja lokalna izvorišta.

Pročitajte još:

– Prinuđeni smo ponovo da uvedemo restrikcije u visinskim selima i prigradskim naseljima. Oni vodu imaju u periodu od pet do sedam sati ujutru, kao i od 14 do 21 sat, u ostalim satima ona je isključena. Ponovo apelujemo na sve građane da vode računa i ne troše vodu neracionalno – rekao je za RINU Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Teško stanje u vodosnabdeavnju ponovo je i u Požegi, koja dobija oko 60 sekundnih litara vode, a potrbeno joj je minimum bar tri puta više. Restrikcije su opet uvedene u selima, a meštani vodu dobijaju uz pomoć cisterni.

– Poboljšana hidrološka situacija je kratko trajala, jer već 2. septembra fabrika vode “Rzav” ponovo uvodi restikcije vode i počinje smanjenje proizvodnje. Požega ima ugovoreno 200 litara vode u sekundi, sa 150 litara može da snabde sve svoje korisnike – rekao je Miljko Kragović, direktor JKP “Naš Dom” Požega.

Restrikcije su uvedene i u opštinama Lučani i Gornji Milanovac, na građane se apeluje da vodu koriste samo u namenske svrhe, a ukoliko pojedinci budu zalivali bašte, njive i pločnike biće isključeni sa vodosistema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike