Uvedena vanredna situacija u delu Srbije: Čitav vek nismo imali ovako jako nevreme - grad uništio sve

07.07.2022

07:35

0

Sledeće sedmice očekuju se prvi zvanični izveštaji kolika šteta je pričinjena

Uvedena vanredna situacija u delu Srbije: Čitav vek nismo imali ovako jako nevreme - grad uništio sve
16571777441657030593IMG-20220705-WA0021 - Copyright RINA

Jako olujno nevreme koje je pogodilo sela na planini Zlatar iza sebe je ostavilo katastrofalne posledice. Uništeni su poljoprivredni usevi, oštećeni stambeni objekti i u prekidu je nekoliko lokalnih putnih pravaca. Usled toga je na delu teritorije opštine Nova Varoš, u mesnim zajednicama Negbine, Božetići, Jasenovo i Bela Reka uvedena vanredna situacija.

- Poslednjih 100 godina nismo imali ovako jako nevreme tokom letnjih meseci. Grad veličine ćurećeg jajeta nije štedeo nikoga. Sada meštani pokrivaju kuće i pomoćne objekte koji su oštećeni. U svakoj mesnoj zajednici imamo po nekoliko domaćinstava koja su oštećena, kao i katastrofu na putnoj infrastrukturi - rekao je Rade Vasiljević predsednik opštine Nova Varoš.

Štete su ogromne, a mehanizacija kojom raspolaže lokalna samopurava nije dovoljna da se one saniraju u kratkom vremenskom roku. 

- Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da učinimo jeste da na neki način nadomestimo nastalu štetu na stambenim i pomoćnim objektima, kao da sabiramo štetu na putevima koji su ova sela odsekla od sveta. Ono gde nismo u mogućnosti da pomognemo jedu poljoprivredne kulture koje su jako oštećene jer nemamo mehanizme za to. Imajući u vidu da su narednih dana najavljene nove padavine neophodno je učiniti sve da se zaštiti stanovništvo, kao i stambeni objekti od daljeg oštećenja - dodao je Vasiljević.

Komisije za popisivanje štete već su poslate na teren i rade izveštaje sa prostora ove četiri mesne zajednice i početkom sledeće sedmice očekuju se prvi zvanični izveštaji kolika šteta je pričinjena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike