Šteta višemilionska: Reka odnela put, srpska sela odsečena od sveta! (FOTO)

13.06.2022

21:45

0

Pored štete na putevima i mostovima, štetu su pretrpele i poljoprivredne kulture

Šteta višemilionska: Reka odnela put, srpska sela odsečena od sveta! (FOTO)
1655131334pozega-uvela-vanrednu-situaciju-fotorina 4 - Copyright RINA

Jake bujične vode izazvane obilnim padavinama, pričinile su i u delovima požeške opštine ogromne štete. One se procenjuju na više desetina miliona dinara i odnose se u najvećoj meri na putnu infrastrukturu. Mešatani ugroženih sela koji kažu da ne pamte ovakvo nevreme u ovim krajevima. Najobilnije padavine pa time i najjače bujične vode su ovoga puta zabeležene na severu požeške opštine, posebno selima Tometinom Polju i Mršelji gde je uvedena i vanredna situacija. 

- Zaista nisam odavno video goru situaciju, voda je odnela most i sada su dva domaćinstva totalno odsečena. U ovom trenutku vi ne da ne možete preko mosta nego je odnet i put i možete samo peške da dođete. Ne postoje naznake da je tu put ikada postojao. Proglašena je vanredna situacija u mesnoj zajednici Mršelji koja je najviše pogođena ovom katastrofalnom bujicom i u MZ Tometino polje gde je infrastruktura pretrpela velike štete - kazao je predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović.

 

Rečno korito Kamenice je na nekoliko mesta zaprečeno kamenim nanosima pa je tok reke preusmeren preko njiva i poljoprivrednih useva, trasom kuda voda nikad nije tekla. Jačina bujice je bila tolika da je na nekoliko mesta kompletan put odnesen i to u dubinu i preko dva metra. O silini vodene stihije govori činjenica da su nasipi i podloge za ove puteve bile od tvrde, kamene podloge ali ni to nije bilo dovoljno da ih sačuva.

- Sve ovo upućuje na zaključak da je osposobljavanje ovih puteva za saobraćaj, gotovo nemoguća misija a čak su se čula i razmišljanja da do dva domaćinstva, Stanka Milinkovića i Slađane Varagić, bude prosečena nova trasa puta ali za takav posao je potrebno obezbediti nekoliko desetina miliona dinara. Na sednici opštinskog štaba za vanredne situacije je odlučeno da se proglasi vanredna situacija na delu teritoeije opštine i to u mesnim zajednicama Mršelji i Tometino Polje pa je po hitnom postupku već započela sanacija nekih oštećenih puteva - ističe Nikitović.

Pored štete na putevima i mostovima, štetu su pretrpele i poljoprivredne kulture a osim Mršelja i Tometinog Polja, šteta ima i u još nekoliko sela ali se predsednik opštine nada da će sopstvenim snagama, opština uspeti u najvećoj meri da sanira štete u narednih par dana jer će se angažovati maksimalno raspoloživa mehanizacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike