Padavine napravile haos: Meštani Gornjeg Milanovca odsečeni od sveta, Đetinja preti da poplavi Užice, izlio se i Skrapež u Kosjeriću (FOTO)

12.06.2022

09:30 >> 13:56

0

Usled obilnih padavina povišen je nivo reke Đetinje koja se izlila u pojedinim delovima Užica, a kritično je i u Kosjeriću

Padavine napravile haos: Meštani Gornjeg Milanovca odsečeni od sveta, Đetinja preti da poplavi Užice, izlio se i Skrapež u Kosjeriću (FOTO)
1655038490_gornj-milanovac-vanredna-sutuacija-fotorina1 - Copyright Foto: RINA

Dramtične slike nakon nevremena stižu i iz Zlatiborskog okruga.

Usled obilnih padavina povišen je nivo reke Đetinje koja se izlila u pojedinim delovima grada, a pod vodom su dečje igralište i fudbalski teren.

Na terenu su i vatrogasne ekipe koje pumpom vraćaju vodu sa ulice u reku.

- Reka je ovog jutra potpuno podivljala, izrazito prljava i mutna sa sobom nosi balvane, građevinski materijal i otpad. Za sada nisu ugroženi stambeni objekti, ali smo zbog čitave situacije celu noć na nogama - kažu Užičani koji su se ovog jutra zatekli na obalama nabujale reke.

RINA
 

Poplave ovog puta nisu zaobišle ni Kosjerić, a u okolini ove opštine reka Skrapež izašla je iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište.

Uvedena vanredna odbrana od poplava

Na reci Đetinji u Užicu, kao i u čačanskim gradskim branama "Vrutci" i Gradska brana na vodnoj jedinici "Zapadna Morava - Čačak", zbog obilnih padavina je uvedena vanredna odbrana od poplava, objavile su Srbijavode.

- Kad smo se probudili videli smo haos na imanju koje je bilo skoro skroz poplavljeno. Pričinjena je veća materijalna šteta na poljoprivrednim usevima. Skrapež često pravi probleme i nije retkost da se izliva nakon obilnih padavina, kao što su sinoć pogodile naš kraj - kažu Kosjerci.

RINA
 

Da podsetimo, jako olujno nevreme koje je sinoć pogodilo okolinu Čačka tokom noći izazvalo je pravu katastrofu u okolini ovog grada. Oko tri sata nakon ponoći došlo je do izlivanja reke Kamenice u selu Jančići, a vodena stihija nosila je sve pred sobom.

Prema prvim informacijama sa terena iz pojedinih kuća evakuisani su i meštani, a tokom noći žitelji iz određenih delova sela su jedva spasili i živu glavu.

Obilna kiša i nevreme u ranim jutarnjim satima pogodilo je i sela gornjomilamovačkog kraja Bogdanica, Gojna Gora, Duškovci. Srušena su i dva mosta, a najviše je stradala kuća kuća veterinara Nedeljka Čolovića u kojoj se nalazila i njegova nepokretna supruga.

U Gornjem Milanovcu uvedena vanredna situacija

Zbog jakog nevremena i izlivanja bujičnih reka, pre svega reke Kamenice na teritoriji opštine Gornji Milanovac uvedena je vanredna situacija.

- Bili smo prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na delu teritorije naše opštine, to su mesne zajednice Družetići i Bogdanica, gde je pored oštećenja stambenih i pomoćnih objekata, naneta je velika šteta i putnoj infrastrukturi. Dva mosta na putu koji vodi ka Divčibarama, takođe su oštećena, mnogim meštani su odsečeni od sveta. Mi smo već na terenu, kao i sva raspoloživa mehanizacija i očekujemo pomoć države kako bi što pre vratili život u normalu - rekao je za RINU, Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike