Vanredna situacija u Mionici: Bujica odnela puteve i mostove - oštećeno 36 sela!

13.06.2022

15:06

0

Poplave su u prethodna dva dana pogodile i Gornji Milanovac, Kosjerić, Čačak...

Vanredna situacija u Mionici: Bujica odnela puteve i mostove - oštećeno 36 sela!
Bujica/Ilustracija - Copyright Pixabay/Hans

Usled obilnih padavina koje su nas zadesile ovog vikenda, na području opštine Mionica proglašena je vanredna situacija i oformljena je komisija za procenu štete.

Lokalne vlasti su dobile više od 60 prijava za štetu nastalu na putevima, mostovima, kućama i pomoćnim zgradama koje su poplavljene.

Bujice su napravile ogromne probleme tokom petka i suobte nakon što su odnele mostove i presekle putne pravce, dok je u nekim delovima opštine Mionica prekinuto i vodosnabdevanje. Procenjuje se da su četiri mosta srušena, dok su još dva pretrpela ozbiljna oštećenja.

- Štete koje su izazvali bujični tokovi su velike. Svojom snagom, bujica je razorila lokalne puteve, mostove. U selima gde se nisu izlili potoci i reke, usled obilnih padavina narušena je infrastruktura. Voda je nosila sve pred sobom. Već smo uspeli da saniramo neke puteve, više ekipa je na terenu. Zadesila nas je elementarna nepogoda, poplavljene su i kuće, uništeni prilazni putevi. Zaista imamo tešku situaciju. Obići ću svako selo, svaku kuću. U stalnom sam kontaktu sa građanima da vidimo na koji način možemo da pomognemo - ispričao je Boban Janković, predsednik opštine prenosi Blic.

Ozbiljne štete pretrpeli su meštani svih 36 sela u Mionici, a situacija je najteža u Planinici, Krčmaru, Gornjem Lajkovcu i Paštriću, gde su mostovi urušeni, pa meštani ne mogu da pređu preko reke.

Uništeni su i usevi, dok je na izvorištu primećeno zamućenje pijaće vode.

- Padavine koje su izazvale poplave prestale su u nedelju, a voda je počela da se povlači ostavljajući za sobom velike količine nanosa i ogromne štete. Na celoj teritoriji opštine Mionica proglašena je vanredna situacija, a na vodotocima prvog reda Toplici i Ribnici proglašena je vanredna odbrana od poplava - navode iz Opštinske uprave Mionica.

Bonus video:


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike