Selo Dobroselica krije neverovatan dragulj: Kroz Prerast protiče reka ponornica i ima dva pećinska otvora (FOTO)

11.06.2022

19:54

0

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije

Selo Dobroselica krije neverovatan dragulj: Kroz Prerast protiče reka ponornica i ima dva pećinska otvora (FOTO)
RINA

Da planina Zlatibor nije samo centralni trg i zgrade koje se grade svuda naokolo pokazuje i pravi dragulj prirode smešten u podnožju južnog oboda Ravnog Tornika. 

U živopisnom selu Dobroselica sakrivena u šumi već vekovima odoleva zubu vremena pećina Prerast, u narodu znana kao Šupljica.

Udaljena je od Zlatibora 23 kilometra, a put vodi preko Vodica zatim prevoja Preseda, odakle se put spušta do juŽnog otvora Prerasti koji je smešten na 900 metara nadmorske visine.

- Pećina na južnoj i severnoj strani ima dva otvora udaljena jedan od drugog oko 50 metara, dok je prosečna visina pećine oko 15 metara. Kroz pećinu teče potok, nekadašnja ponornica, za koji se pretpostavlja da je erozivno uticao na pećinu, kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

RINA
 

 

Prirodni kameni most u selu Dobroselice na južnom obodu planine Zlatibor predstavlja jedini takav geomorfološki objekat u zapadnom delu Srbije i uvršćen je u listu nacionalnog geonasleđa. On takođe spada i među šest najvećih prirodnih kamenih mostova u Srbiji sa dužinom od 48 metara, širinom od 12 metara, visinog gornjeg ulaza od 12 metara, a izlaza 16 metara.

- Ovaj prirodni most predstavlja pravu prirodnu retkost i zbog toga privlači izuzetno veliku pažnju turista, pre svega planinara, a neizostavan je i njegov veliki značaj za nauku, poručuju iz lokalne Turističke organizacije.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti