Spas od polena: Zbog suznih očiju i naduvenog nosa Srbi trče na ovu planinu (FOTO)

26.05.2022

14:55

0

Ova planina od davnina je poznata kao blagotvorna za ljudski organizam

Spas od polena: Zbog suznih očiju i naduvenog nosa Srbi trče na ovu planinu (FOTO)
RINA

Suzne oči i naduven nos njihova su svakodnevica, a od velike koristi za njih jeste merenje koncentracije polena u sredini u kojoj borave. Devetu godinu za redom na Zlatiboru se vrše upravo takve analize, a na mernim mestima evidentirano je da su na ovoj planini trenutno aktivni poleni 13 biljnih vrsta.

- Tokom izveštajnog perioda od 9. do 15. maja „semafor“ na Zlatiboru registrovao je u vazduhu povećane koncentracije polenovih zrna uglavnom drveća: javora, breze, graba, jasena, oraha, duda, četinara, hrasta, čempresa, bresta, bukve, ali i konoplje i trave. Vrednosti su bile uglavnom niske tako da su mogle izazvati alergijske reakcije samo kod veoma osetljivih osoba.Iz Agencije za zaštitu životne sredine apeluju na osobe sklone alergijma da se pripaze jer su krenule da cvetaju trave - saopšteno je iz TO Zlatibor.

RINA
 

Ova planina od davnina je poznata kao blagotvorna za ljudski organizam, pa mnogi ovde dolaze i na odmor, ali i po lek. Osim što je okićena borovim šumama i bistrim potocima, sam boravak na njoj može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi.

Šetnjom kroz ovu vazdušnu banju moguće povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona

- Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina - poručuju iz TO „Zlatibor“.

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju: geomorfološki sastav zemljišta, „ruža vetrova“, šume, aromatična vegetacija, nadmorska visina.

RINA
 

- Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona - kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti