Veliko blago smešteno na teritoriji Ljiga: U ovoj opštini dve crkve proglašene za spomenik kulture, obe posvećene velikom svetitelju

21.05.2022

05:20

0

Crkva arhangela Gavrila u Cvetanovcu sagrađena je 1865. godine i u njoj se nalazi vredna zbirka od 18 ikona koje je početkom 19. veka uradio nepoznati zograf

Veliko blago smešteno na teritoriji Ljiga: U ovoj opštini dve crkve proglašene za spomenik kulture, obe posvećene velikom svetitelju
1653059306crkva u moravcima fot andrijana srcekovic - Copyright RINA

Vlada Srbije proglasila je na jučerašnjoj sednici dve crkve sa teritorije opštine Ljig za spomenike kulture. To su Crkva Sabora Svetog arhangela Gavrila u Moravcima i Crkva arhangela Gavrila u Cvetanovcu. 

Crkva arhangela Gavrila u Cvetanovcu sagrađena je 1865. godine i u njoj se nalazi vredna zbirka od 18 ikona koje je početkom 19. veka uradio nepoznati zograf, dok je carske dveri naslikao Dimitrije Posniković, a 12 štafelajnih ikona rad su domaćih i ruskih slikara koji su stvarali krajem 19. i početkom 20. veka.

Crkva Sabora Svetog arhangela Gavrila u Moravcima baštini raznorodne umetničke i vizuelne obrasce koji svedoče o značajnim istorijskim događajima na tom prostoru i opštim tokovima srpske crkvene umetnosti i kulture 18. i 19. veka.

Spomenikom kulture proglašena je i Crkva Svetog arhangela Mihaila u Jabučju, u opštini Lajkovac. Ova svetinja izgrađena je na mestu gde je 1826. godine seoski starešina Jovan Velimirović-Šarenac podigao crkvu brvnaru u kojoj je kao ktitor i sahranjen, a iznad ulaznih vrata sadašnje crkve nalazi se uzidana mermerna ploča koja kaže da je bogomolja podignuta 1844. godine, za vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Inače, na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije je za spomenike kulture proglasila još i Crkvu Svetog arhanđela Gavrila u Šopiću, u opštini Lazarevac, Crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Radljevu, u opštini Ub, i Crkvu Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Varni, u opštini Šabac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike