Ko truje životinje u Požegi? Porodici Trifunović dvaput otrovani ljubimci: Bol dok gledate kako se bore za život ne može da se opiše

09.06.2022

10:02

0

Sumnja se da su otrovani kreozanom, koji ne da je smrtonosan za životinje, već i po ljude

Ko truje životinje u Požegi? Porodici Trifunović dvaput otrovani ljubimci: Bol dok gledate kako se bore za život ne može da se opiše
pas otrovan pas otrov - Copyright Printscreen/Youtube/Александар Димитријевић Pixabay Profimedia

Porodica Trifunović iz Požege po drugi put preživljava pakao, nakon što im je navodno neko od komšija prosuo otrov pomešan sa hranom po dvorištu, u cilju da namami njihove mačke i pse.

Momirka Trifunović pronašla je tragove otrova i zatrovane hrane svuda oko kuće, čak i u blizini izvora pijaće vode. Na osnovu karakteristika otrova, reč je o "tihom ubici" ljubimaca - kreozanu, koji je inače smrtonosan i za ljude.

- Kada vam kućni ljubimci izdišu na rukama, a vi ne možete da uradite ništa, niti odreagujete dovoljno brzo kako biste im pomogli, gotovo je podjednako bolno kao kada ne možete da priteknete u pomoć članu porodice. Jer oni i jesu moja porodica. Moje životinje su umiljate, kako mace, tako i psi, nikome nisu naudili, niti smetali. Ipak, nekoliko komšija jeste neretko pretilo kako će im se desiti loše stvari. Ja u to nisam verovala, jer i dalje negde verujem da ljudi nisu toliko zlonamerni - kroz suze je rekla Momirka za "Telegraf".

Kroz istu agoniju prošla je i prošle godine kada su joj na rukama uginula dva psa i tri mačke, dok su ovaj put otrovane dve mace koje su bile skotne, kao i štene.

- Količina duševnog bola, dok gledate kako se bore za svoj život, ne može da se opiše. Nije mi jasno kako neko može ovo da uradi, pogotovo da donese otrov ispred moje kuće, gde smo i ja i moja kćerka mogle da se zarazimo. Takvi ljudi, spremni su na sve. Bojim se i za svoju bezbednost. Ovako okrutan čin, ničim izazvan, naslućuje i druge loše stvari koje mogu da se dese - zabrinuto dodaje Momirka.

Ovo naselje navodno je i od ranije poznato po slučajevima mržnje prema životinjama, toliko da se dešavalo da čak i zapucaju na njih iz vazdušne puške.

Toksikološka analiza utvrdiće da li je reč o kreozanu, inače praškastoj supstanci kojoj se za potrebe bezbednog transporta dodaje voda. Na taj način se dobija emulzija koja ima intenzivnu, gotovo fluorescentnu žutu boju. On spada u kategoriju pesticida za zimsko prskanje voćki. Međutim, kreozan je vrlo opasan za sve toplokrvne organizme.

Posebna opasnost je u tome što otrov može da dopre u organizam udisanjem, ali i preko kože.

U našoj zemlji je zabranjen za upotrebu, a u celoj Evropskoj uniji od 2002. godine. Problem predstavljaju stare zalihe, ali i upotreba u susednim zemljama, pa se i danas može naći u našoj zemlji na crno.

Prema članu 269 Krivičnog zakonika Srbije, trovanje životinja je krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna do godinu dana i novčana kazna od 10.000 do 100.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike