Nakon sedam godina ronici zaronili da vide valjevsku Gračanicu: Od prizora im zastao dah! (FOTO/VIDEO)

14.05.2022

07:00

0

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi kako je to sve izgledalo

Nakon sedam godina ronici zaronili da vide valjevsku Gračanicu: Od prizora im zastao dah! (FOTO/VIDEO)
RINA

Veštačko jezero Rovni, smešteno na 15 kilometara od Valjeva, nastalo je zbog potrebe vodosnabdeavnja nekoliko gradova i opština Kolubarskog okruga. Izgradnja brane Stubo-Rovni počela je još 1988. godine, prekinuta već 1991, da bi bila nastavljena 2001, a zvanično je završena u septembru 2015. godine. Izgradnjom brane i punjenjem jezera, potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao "valjevska Gračanica", što je izazvalo kontroverze u javnosti. Članovi Ronilačkog sportskog kluba "Borac" iz Čačka odlučili su se da zarone upravo do nje i, kako kažu, ostali su fascinirani prizorima na koje su naišli pod vodom.

RINA

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi kako je to sve izgledalo. Iako su u klubu svi profesionalci, kažu da pred njima nije bio nimalo lak zadatak.

- Dolazak do same lokacije nije nimalo lak, nošenje opreme koja je teška oko 50 kilograma i cela priprema zahtevali su izuzetnu fizičku pripremljenost i upornost. Sa mnom su bili još Boris Bajić, Igor Milosavljević i rođeni brat Bratislav. Ono što smo iskusili ovim zaronom vredelo je svakog uloženog truda - rekao je Bojan.

Ronilačko sportski klub "Borac" ima oko 20 aktivnih članova, jednog instruktura i dva asistenta.. A cilj ovih momaka jeste promocija ovog predivnog sporta u njihovom gradu. Često im se Čačani obraćaju sa molbama, a jedna je bila posebno neobična.

- Angažovao nas je jedan devedesetogodišnjak koji je pre 40 godina namerno potopio svoj kombi u Zapadnu Moravu. Neverovatno je, ali uspeli smo da ga pronađemo, međutim, bio je baš u lošem stanju. Dve trećine kombija bile su zatrpane u mulj, stene i kamanje. Jedna trećina bila je dostupna, ali se kidala kao list od papira - otkriva Bojan.

Pored svih ovih lepih stvari i fantastičnih podvodnih predela, težu stranu posla za ove hrabre sportiste predstavljaju situacije kad ih angažuju kako bi pronašli osobe koje su u vodi nastradale. Iako nikome u tim trenucima nije lako, i tada su na visini zadatka, i zato kapa dole za ove Čačane.

 

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA