Nišlijske medicinske sestre obeležile svoj dan: Dodeljena priznanja zaslužnim medicinskim sestrama i tehničarima

12.05.2022

14:22

0

"Svakako je potrebno ukazati na značaj medicinskih sestara i tehničara i važnu ulogu koju oni imaju u očuvanju zdravlja svih stanovnika"

Nišlijske medicinske sestre obeležile svoj dan: Dodeljena priznanja zaslužnim medicinskim sestrama i tehničarima
viber_image_2022-05-12_15-20-01-923 - Copyright 24sedam/M.K.

Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja Niš i zdravstvenih ustanova iz Niša i okololine sastali su se u danas u 10 sati u amfiteatru Doma zdravlja Niš, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva 12. maja.

Ovom prilikom dodeljena su priznanja zaslužnim medicinskim sestrama i tehničarima.

- Svakako je potrebno ukazati na značaj medicinskih sestara i tehničara i važnu ulogu koju oni imaju u očuvanju zdravlja svih stanovnika. Ove godine, više nego ikada pre, moramo da izrazimo zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom radu i da im se zahvalimo za sve što rade da bi očuvali zdravlje stanovništva - kažu u DZ Niš. 

Međunarodni dan medicinskih sestara 12. maj obeležava se u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara.

Poreklo vodi iz stare engleske porodice, koja joj je omogućila kvalitetno obrazovanje i mnoga putovanja.

Govorila je sedam jezika i sa velikom ljubavlju i znanjem brinula o bolesnima i ranjenima. Reforme i mere, koje je uvela Florens Najtingel i danas se sprovode, iako su uspostavljene pre više od jednog veka.

Smatrala je da su za dobro funkcionisanje sestrinstva najvažnija dva uslova: dobro poznavanje nege bolesnika, kao specifične medicinske veštine i visoka moralna zrelost medicinske sestre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike