Besplatna provera krvnog pritiska i šećera za starije Nišlije, mlađima obuka za prvu pomoć

09.05.2022

10:10

0

Autor: Maja Kostić

Univerzitetski klinički centar Niš organizovaće aktivnosti do 12. maja

Besplatna provera krvnog pritiska i šećera za starije Nišlije, mlađima obuka za prvu pomoć
viber_image_2022-05-09_11-44-34-396 - Copyright 24sedam/M.K.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara građani Niša imali su priliku da u parku Svetog Save urade preventivne preglede. Univerzitetski klinički centar Niš organizovaće aktivnosti do 12. maja, a građani i građanke će moći da  provere krvni pritisak, šećer dok najmlađi mogu proći obuku i naučiti kako se radi reanimacija i pružanje prve pomoći.

“Svakog dana imamo neke aktivnosti, da se o sestrama ne priča samo tokom jednog dana, s obzirom na to da su sestre 365 dana i 24 časa dnevno dostupne u svom poslu, a o njima se priča samo na Međunarodni dan medicinskih sestara. Organizovali smo niz aktivnosti kako bi se i građani upoznali sa našim radom “, rekla je glavna medicinska sestra UKC Niš Sonjica Radić. 

24sedam/M.K.
 

Ona ističe da posetoci mogu dobiti preventivne preglede bolesti gde preventiva igra glavnu ulogu. To su pregledi dojke, melanoma kože, može se izmeriti krvni pritisak, šećer.

24sedam/M.K.
 

"Vrlo česta pojava predškolskog i školskog uzrasta su degenerativne promene, odnosno ravna tabana i kriva kičma, tako da su ovde i roditeljima pružena uputstva i kako treba pratiti dete kroz razvoj. Tu je i još jedan simptom koji je zastupljen, a o njemu se manje priča je noćno hrkanje. Naša klinika za plućne bolesti ima odeljenje gde naši pacijenti koji imaju taj problem se mogu njima obratiti i omogućiti sebi lak san”, ističe Radićeva. 

24sedam/M.K.
 

Koliko je bitna uloga medicinske sestre na svakom mestu pokazuje primer kolabiranja gosta jednog kafića u Parku Sveti Sava gde je tim Urgentnog centra za tili čas bio tamo i pomogao mu.

24sedam/M.K.
 

“Dečku se u kafiću je pozlilo i njegov drug je dotrčao do nas da nam kaže. Mi smo odmah otrčali do njega i pružili mu pomoć”, rekla je medicinska sestra Mirela Stefanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike