Šta se dešava sa ljudima, da li namerno izazivaju vatrenu stihiju?! Preko 100 požara na teritoriji Moravičkog okruga za samo dva meseca

10.05.2022

14:39

0

Autor: J.B.O.

Požari nanose veliku materijalnu štetu, a to svi zanemarujemo - rekao je komandir vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačak

Šta se dešava sa ljudima, da li namerno izazivaju vatrenu stihiju?! Preko 100 požara na teritoriji Moravičkog okruga za samo dva meseca
16521714001625682430cacak-pozar-milicevci-fotorina9 - Copyright RINA

Na teritoriji Moravičkog okruga tokom marta i aprila registrovano su 142 požara, a oko 86 izbilo je na otvorenom prostoru. Jedan od najčešćih uzrok jeste ljudski faktor, odnosno nemarno i nesavesno ponašanje pojedinih građana.

- Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, često obuhvataju velike površine i postoji realna opasnost po zdravlje i život naših sugrađana. Ono što je bitno, jeste da nanose veliku materijalnu štetu, a to je ono što svi zanemarujemo - rekao je Borivoje Gačić, komandir vatrogasno-spasilačkog bataljona Čačak.

Na području Čačka evidentirano je 28 požara, u opštini Gornji Milanovac 23, u Ivanjici 20, a u Lučanima 15. Odeljenje za vanredne situacije u Čačku je tokom prethodna dva meseca izvršilo preko 30 obilazaka terena i tom prilikom je pisano 15 prekršajnih naloga, onim licima za koje se utvrdilo da su vršila spaljivanje na otvorenom prostoru.

- Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i preduzeća koja se bave poljoprivredom da poljoprivredne poslove obavljaju uz maksimalnu opreznost, da poštuju sve mere kako ne bi došlo do nastanka i širenja požara - dodao je Gačić.

RINA
 

On je podsetio da je zabranjeno paljenje vatre u šumi, ali i 200 metara od ruba šume, kao i spaljivanje biljnih ostataka, ostataka useva i smeća na otvorenom prostoru.

Ukoliko se ustanovi da je vršeno spaljivanje na otvorenom prostoru, kazne su 10.000 dinara za fizička lica, odnosno 300.000 do milion za pravna lica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike