STRAŠNO! Preko 200 kubika smeća ponovo na Potpećkom jezeru: Na hiljade plastičnih flaša i drugog otpada pluta vodenom površinom (FOTO)

02.05.2022

19:34

0

Ovo je već treći put da se uklanja otpad sa plutajuće lančanice na Potpećkom jezeru na teritoriji novovaroške opštine

STRAŠNO! Preko 200 kubika smeća ponovo na Potpećkom jezeru: Na hiljade plastičnih flaša i drugog otpada pluta vodenom površinom (FOTO)
1651505535smece-na-Limu-kod-Bistrice-1024x766 - Copyright RINA

Jedna od najrizičnijih ekoloških tački u Srbiji ponovo je puna smeća.

Kod Potpećkog jezera ispod Železničke stanice u Bistrici nataložilo se preko 200 kubika otapada, a u čišćenje su krenuli pribojski ekolozi. Ovo je već treći put da se uklanja otpad sa plutajuće lančanice na Potpećkom jezeru na teritoriji novovaroške opštine.

- Poslednji put otpad se čistio polovinom marta da bi se za nepunih mesec i po dana nataložila duplo veća količina. U prošloj akciji uklonili smo 120 kubika smeća, sada ga ima duplo više. Trebaće nam sigurno nekoliko dana da sve uklonimo iz vode, rekao je za RINU Siniša Laković ispred Eko udruženja “Jastreb”.

Za gradnju tri plutajuće barijere – lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane “Potpeć”, opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine – Priboj 35, Nova Varoš 19 a Prijepolje15 miliona dinara, s tim što je svaka od lokalnih samouprava izdvojila još 20 odsto od ustupljene sume.

RINA
 

 

Međutim, ono što predstavlja problem jeste finansiranje uklanjanja smeća sa plutajućih barijera. Eko udruženje “Jastreb” iz Priboja za sada periodično volonterski uklanja sakupljenu otpad. Ipak, iz ovog udruženja se nadaju da će u budućnosti svoj rad moći i da naplate.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike