Omiljeno voće mnogih: Zbog mraza ćemo "crveno zlato" plaćati crvenim novčanicama?!

12.03.2022

06:05

0

Samo 10 odsto malinjaka u Srbiji je urađeno sa zdravim sadnim materijalom

Omiljeno voće mnogih: Zbog mraza ćemo "crveno zlato" plaćati crvenim novčanicama?!
16469965741613555421150017545458767835262malina-zasad-1-830x0 - Copyright RINA

Srpsko "crveno zlato" nikad nije bilo traženije, ali i nikad skuplje. Međutim, usled loših vremsnkih uslova malinari su uplašeni za količinu roda koji će ove godine moći da plasiraju na tržište. Usled duge i oštre zime očekuje se da će rod ove godine biti višestruko manji.

- Topli dani su izmamili pupoljke, ali i nas u zasade kako bismo obavali te prve radove u malinjacima i primenili potrebne mere. To je, međutim, sve bilo uzalud i prerano, jer su sneg i mraz oštetili nove pupoljke, tako da od roda nema ništa. Sneg im ne smeta toliko koliko mraz. Prošle godine bila je suša i takođe teška sezona, uprkos dobroj ceni, ali činjenica je da je roda sve manje, ne samo kod nas, nego i u Evropi. Još je uvek rano govoriti o tome kolika je tačno šteta, ali će definitivno ovakave vremenske prilike loše uticati na rod - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacija malinara Srbije.

Glavni konkuretni Srbije u malinarstvu su Poljska i Čile, kod kojih je berba podbacila, pa su se upravo zbog toga uvoznici i okrenuli našim proizvođačima. Ove sezone najavljene su otkupne cene od 800, pa čak i do 1.000 dinara po kilogramu, ali veliko je pitanje koliko robe će zapravo i biti. U Srbiji se malina gaji na 13.000 -14.000 hektara, a kako će podneti loše vremenske uslove i kako će roditi, u velikoj meri zavisi i od kvaliteta sadnog materijala.

- Samo 10 odsto malinjaka u Srbiji je urađeno sa zdravim sadnim materijalom. Kod većine su u zasadima decenijama stare sadnice, koje ne mogu da daju dobar rod. Na nekim parcelama sa starim sadnicama rod je oko 40 kilograma po aru, dok na onima gde je sadni materijal dobar može dostići i nekoliko stotina kilograma po aru - kaže Radović.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike