Srpska malina koštaće neverovatnih 800 dinara: Da li je Evropa spremna da to plati?

12.02.2022

06:33

0

Prošlogodišnja suša i visok sneg u decembru ozbiljno su naštetili rodu maline, pa proizvođači očekuju da će cena ove godine morati da poraste gotovo duplo u odnosu na visoku prošlogodišnju. Izvoznici na to samo „podižu obrve“

Srpska malina koštaće neverovatnih 800 dinara: Da li je Evropa spremna da to plati?
maline - Copyright Pixabay Profimedia

Prošle godine su srpski malinari trljali ruke, kvalitet roda bio je čak „suviše dobar“. Za ovu su, međutim, veoma zabrinuti. I to uprkos tome što očekuju gotovo duplo veću cenu od visoke prošlogodišnje, kaže za 24sedam Dobrivoje Radović, predsednik udruženja proizvođača „Malinari Srbije“.

- Očekujemo da akontna cena bude 600 dinara, a krajnja oko 800. Međutim, iako je to mnogo veća cena od prošlogodišnje, velika zarada je pod znakom pitanja jer će rod biti problematičan. Suša prošlog leta i visok sneg u decembru će uzeti danak – objašnjava Radović.

Zbog suše, na malinama nisu kako treba nikli lastari, da bi biljka bila spremna za novi rod, a u Srbiji je tek od 10 do 20 odsto površina pod malinom. A i tamo gde se malina navodnjava ovaj prvi visoki i vlažni sneg u decembru na brdima i planinama naneo je dodatnu štetu i potencijalno prepolovio rod.

Na sve to se nadovezuje jedna stara i jedna nova boljka srpskog malinarstva.

- Poslednjih sedam-osam godina, sa ekspanzijom zasada došlo je i do drastičnog pada kvaliteta zbog lošeg sadnog materijala. Umesto sertifikovanih sadnica sadili smo iz sopstvenih zasada, uzimali od komšije, rođaka… Imam primer malinara koji je sa novih kvalitetnih sadnica imao od 250 do 300 kilograma maline po aru, a sa starih 50-60 kilograma, i to na istom posedu i sa istim agrotehničkim merama – ističe Radović.

Ko će to da obere?

Nova boljka, a koja i te kako utiče i na rod i na cenu, jeste nedostatak radne snage.

U 2021. rodilo „preterano kvalitetno“

U 2021. godini rod je bio manji, ali veoma kvalitetan. Toliko kvalitetan da je to napravilo problem, pošto je gotovo 90 odsto bio rolend, a nije bilo dovoljno maline nižih kategorija koje se koriste za preradu u prehrambenoj industriji, za sokove ili farmaceutske kuće. Izvoznici nemaju griz, bruh ili blok, koje industrija traži, pa moraju da to prve od rolenda.
Zbog kvaliteta je i cena bila visoka. Akontno je bila od 300 dinara, da bi sorta vilamet posle toga dostigla od 400 do 420 dinara, a bolji sortimenti miker i fertodi 450-460 dinara.
Ponegde se sada proizvođačima dodaje od 10 do 20 dinara na akontnu cenu, a koja je to bila konačna cena za rod 2021. znaće se krajem marta ili početkom aprila.

- Malina nije šljiva da u voćnjak uterate frezer ili mašinu pa istresete plod. Sve se radi ručno, bere se sa „tri prsta“ jer voće tako zahteva. Za to treba radna snaga, a nje nema. U Srbiji se gradi na sve strane i svi mladi su otišli da rade na jednogodišnje ugovore u građevinarstvu, pa nema nikoga za ugovor na mesec ili dva u voćnjaku – objašnjava Radović.
 
Malinari se u cenu od 800 dinara uzdaju i zbog toga što je sada ona u izvozu od 700 do 1.000 dinara, a ove godine bi mogla da bude samo veća. Na svetskom i evropskom tržištu već godinama postoji nedostatak maline, a Radović kaže da samo srpski izvoznici duguju partnerima u Evropi 20.000-30.000 tona.

Otkupljivači i izvoznici samo „dižu obrve“ na ovakva očekivanja malinara. Boban Poznanović iz firme „Ari Fruct“ iz Arilja kaže da je cena od 800 dinara „fantastična“, u pravom smislu te reči.

Pinterest: beyondfrosting
 

- To je malo previše. Uz ovaj nerealan kurs, to je 6,8 evra. Ne znam kome bi mi to posle prodali po toj ceni u otkupu. U Evropi sada cena maline pada, jer i tamo je velika inflacija učinila svoje i ljudi ne kupuju skupo voće. Sva je prilika da će cene stvarno biti visoke, i u odnosu na prošlu godinu, jer sve je poskupelo, i radna snaga, đubrivo, transport… ali i dalje je ova cena prevelika. Sada dodajemo po 10 dinara seljacima i za prošlu godinu, i to bude od 430 do 460 dinara za kilogram – kaže za 24sedam Poznanović.

Poznanović takođe ističe problem radne snage kao faktor koji će poskupeti malinu. Kaže da taj problem muči i Poljake, koji imaju mnogo veće plantaže maline a ne mogu više da za berbu „uvoze“ radnu snagu iz Ukrajine.

- Sve u svemu, mnogo je rano da se kaže šta će biti ove godine i po kojoj ceni će se malina prodavati. Suviše promenljivih faktora je u igri. A da će biti skupo, biće – zaključuje Poznanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike