Budimka preporodila požeški kraj, otkupila preko 15 tona voća i povrća: Gvozden sada sređuje svoj voćnjak, robu će pravo pred fabriku (FOTO)

07.03.2022

06:05

0

Gvozden Polić iz požeškog sela Pilatovići, već uveliko priprema svoj voćnjak, njegove jabuke i kruške otkupiće Budimka

Budimka preporodila požeški kraj, otkupila preko 15 tona voća i povrća: Gvozden sada sređuje svoj voćnjak, robu će pravo pred fabriku (FOTO)
1646567939_pozega-budimka-feniks-fotorina6 - Copyright RINA

Nakon propale privatizacije, stečaja i bankrota, domaća kompanija "ITN” iz Beograda 2020. godine kupuje ovo preduzeće i praktično kreće iz početka. Potpuno devastirane hale i proizvodni pogoni su renovirani a pred kapijama ove fabrike ponovo čekaju voćari koji ovde imaju siguran plasman. U ovoj fabrici čuvaju se stare recepture ali usvajaju i nove, a mesto u proizvodnim pogonima našli su kako bivši radnici tako i mladi ljudi, kojima je ovo prvo zaposlenje.

Gvozden Polić iz požeškog sela Pilatovići, već uveliko priprema svoj voćnjak, njegove jabuke i kruške otkupiće Budimka. Za njega je ponovno otvaranje ove fabrike, sugurno tržište i razlog da ne odustane od voćarstva.

- Pre dve godine sam čuo da treba ponovo da se otvori Budimka. Obradovao sam se jer mi je to pred kućom i lakše mi je da pokupim jabuke i natovarim na svoju prikolicu u rinfuzi, nemam muke sa sanducima - kaže Gvozden.

A otvaranje ovog požeškog giganta koga je iz pepela podigla "ITN grupa” iz Beograda, obradovala je i radnike. U proizvodnim pogonima posao su našli ne samo bivša radna snaga već i nova, kojima je ovo prvo zaposlenje.  Džemovi, marmelade, sokovi, voćni koncentrati ali i slano-kiseli program pripremaju se po oprobanim recepturama ali se osluškuju i potrebne novih mladih potrošača.

- Neke recepture smo prilagodili novim zahtevima tržišta, ali prepoznatljiv asortiman iz starih vremena fabrike je proširen pa su uvedene neke linije proizvoda kao što su niskokalorični dzemovi. Sve u cilju da i proizvođači voća i povrća budu oslonjeni na nas u onoj meri koliko i mi na njih, da crpimo izvore sirovina iz Srbije - kaže v.d. direktora proizvodnje Marina Bukvić.

Najveća potražnja je trenutno za voćnim koncentratima pa stoga u ležnom podrumu ove fabrike u svakom trenutku, u 80 cisterni skladišti se po 25 tona ovog blaga. Svaki višak koncentrata se izvozi za Evropu i Kanadu.

Planovi za budućnost ove kompanije veoma su ambiciozni. Samo godinu dana od otvaranja, Budimka je otkupila 15.000 tona voća i povrća. Ove sezone u planu je da se otkup udvostruči.

- Pripremamo se polako, dogovaramo se sa našim ljudima pripremamo teren - rekao je vlasnik ITN grupe Aleksandar Marković.

Ova fabrika u potpunosti je okrenuta budućnosti, pa su zato već posle godinu dana, od početka proizvodnje krenuli u implementaciju dualnog obrazovanja i potpisali ugovor sa Poljoprivrednom školom "Ljubo Mićić” iz Požege.

Menadzer za ljudske resurse u kompaniji Maja Marković rekla je da je želja kompanije da se osnaže mladi i da se širi tim sa mlađima koji donose više energije i ideje za unapređenje rada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike