Pogledajte kakvo bogatstvo Srbija ima! Rosomački lonci - prirodni fenomen skriven kod Pirota (FOTO)

17.02.2022

06:10

0

Čitava oblast oko kanjona je od kamenih zaravni pokrivenih travom ili žbunjem

Pogledajte kakvo bogatstvo Srbija ima! Rosomački lonci - prirodni fenomen skriven kod Pirota (FOTO)
rosomački lonci (4) - Copyright 24sedam/ Jovana Beloica

Ušuškan na 30ak kilometara od Pirota, u istočnoj Srbiji na Staroj planini, nalazi se kanjon reke Rosomače, poznatiji kao Rosomački lonci.

Ovaj prirodni fenomen kojim se Srbija može dičiti otkrili su meštani i planinari. Ture za posetu gotovo i da ne postoje, te tako i ne vrvi od turista ni u jeku sezone.

24sedam/ Jovana Beloica
 

Kroz kanjon, reka Rosomača teče svojim tokom na nadmorskoj visini od 775 metara, stvarajući niz predivnih slapova i vodopada, čime je Stara planina najbogatija ali i prepoznatljiva.

Nastao je pre više miliona godina usecanjem istoimene reke u stensku masu Stare planine, tekući ka reci Visočici.

Upravo te slojevite stene, u kojima su usečena proširenja sa virovima podsećaju na kotlove i lonce, čija širina na pojedinim mestima iznosi i do četiri metra, po čemu je ovaj biser prirode i dobio ime.

Nekima je ovaj biser prirode poznatiji pod nazivom Slavinjsko grlo, koji je dobio jer se nalazi nedaleko od istoimenog sela

Čitava oblast oko kanjona je od kamenih zaravni pokrivenih travom ili žbunjem, a same stene su veoma strme i preti opasnost ukoliko im se priđe.

Tračak sunca jedva dopire do same reke, te je voda izuzetno hladna, pa jedva dostiže i maksimalnu temperaturu od svega pet stepeni Celzijusa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike