Šta se krije iza nestanka Zavojskog jezera: Prelepi prizori sa Stare planine zamenjeni obrisima potopljenog sela (VIDEO)

09.11.2021

08:11

0

Ekolozi ne spore da je jezero sagrađeno za proizvodnju struje, ali smatraju da se mora poštovati priroda i bezbednost ljudi

Šta se krije iza nestanka Zavojskog jezera: Prelepi prizori sa Stare planine zamenjeni obrisima potopljenog sela (VIDEO)
Zaovinsko jezero stara planina - Copyright Printscreen/YouTube

Nivo vode u Zavojskom jezeru na Staroj planini drastično je smanjen zbog proizvodnje struje i suše, toliko da je na mestu gde je proletos bilo duboko 20 metara, danas pustoš. Ekolozi i ljubitelji prirode smatraju da je to posledica prekomernog rada hidroelektrane Pirot i da ugrožava bezbednost građana, biljni i životinjski svet.

Iz vode su počele da izranjaju zidine davno potopljenih sela. Vlasnici okolnih vikendica su zabrinuti.

- Tužno, nema gde da se peca, nema gde da se leti kupa na jezeru. Ljudi su prestali i da dolaze, celog leta nije bilo nikog - kazao je Miroslav Ćirić iz vikend-naselja Padinje, prenosi Sputnjik.

Ekolozi ne spore da je jezero sagrađeno za proizvodnju struje, ali smatraju da se mora poštovati priroda i bezbednost ljudi.

Lokalna samouprava Pirota uputila je apel svim nadležnim institucijama da se preispita ispuštanje velike količine vode iz jezera u reku Nišavu. Odgovorila je jedino vodoprivredna inspekcija.

 

Veštačko jezero je nastalo čovekovim radom. Njihova namena može biti različita — za potrebe hidroenergije, navodnjavanje, regulaciju toka, rekreacija, sportovi na vodi, zaštita od poplava, plovidba..

- Tu se zaključilo da se posluje u skladu sa vodnom dozvolom i da se svi zakoni poštuju. Ali sa druge strane mi smo, nažalost, imali i dva nemila događaja, smrtna slučaja utapanja u reci Nišavi u toku zime - navodi Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

 

 

U javnom preduzeću „Đerdap“, u čijem je sastavu elektrana u Pirotu, kažu da posluju isključivo po zakonu.

- U ovom trenutku kota Zavojskog jezera je oko 22 metra iznad minimalne kote. Možemo govoriti samo o ispravnom radu hidroelektrane Pirot, a nikako o nekontrolisanom pražnjenju - ističe Dragan Maksimović, direktor JP „Đerdap“.

Iako je proizvodnja struje prioritet, u EPS-u ističu da redovno pošumljavaju predeo oko Zavojskog jezera i brinu o ribljem fondu, prenosi RTS.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike