Vinogradari u srpskoj Toskani orezali prve grančice: Princ Mihailo Karađorđević čuva tradiciju svojih slavnih predaka na Oplencu (FOTO)

15.02.2022

21:35

0

Vinogradari kažu da se “valja” da se na praznik oreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko

Vinogradari u srpskoj Toskani orezali prve grančice: Princ Mihailo Karađorđević čuva tradiciju svojih slavnih predaka na Oplencu (FOTO)
1644916485vinograd_rezidba_5- - Copyright RINA

Polovina februara za sve vinogradare znači prvi povratak u zasade nakon duge i hladne zime. Običaji nalažu da se na Svetog Trifuna prvo pomoli Bogu, a zatim orežu grančice a tradiciju predaka i dalje čuva princ Mihailo Karađorćević koji  ni ove godine nije zapostavio vinograd na Oplencu.

- Znači nam puno, to je očuvanje naše tradicije i neguje se koliko i sami vinogradi, tu su i naši sveštenici, princ, bez njega se ovaj čin orezivanja nikako ne obavlja.  Nadamo se da će molitva da nam pomogne da proširimo vinograde i da sve bude na boljitku - rekao je Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I na Oplencu uoči jučerašnjeg orezivanja.

Običaj orezivanja loze na Svetog Trifuna poštuje se u svim selima oko Topole, bilo da se vinogradi gaje na velikim površinama ili u okviru domaćinstva. U selu Lipovac već ima devet vinarija, neke su registrovane, a druge su u fazi osnivanja, ipak rezidba u vinogradima uz običaje je obavljena a ovdašnji vinogradari su analizirali u kakvom su stanju vinogradi posle zime i kakva ih godina očekuje.

- Sveti Trufun je najpre naša slava, orezujemo lozu i to je tradicija koja se poštuje i nastavlja, za nas je početak vinarske godine. Vinogradi su dobro podneli zimski period, nema izmrzavanja, ako se nastave lepi dani mi ćemo rezati i čeka nas dosta posla - kazao je Branislav Avramović, vlasnik vinarije.

RINA
 

Mladi vinar Nikola Krković, nastavio je tradiciju svoga oca i takođe je orezao prvi čokot. Ističe da je ona narodna izreka „Vinograd hoće slugu a ne gospodara“ presudna za dobar prinos i da se mora raditi vredno cele godine.

- Prerađujemo grožđe sa osam hektara, uglavnom starijih sorti ali se prate i savremene sorte i moderni trendovi proizvodnje. Ne bavim se ovim profesionalno, moja prva ljubav je košarka, ali slobodno mogu reći da je ovo druga ljubav i da svaki slobodan trenutak iskoristim da dođem ovde. Sve obaveze se odlože kada je u pitanju Sveti Trifun, uvek dođem i orežem lozu jer se tako neguje naša tradicija, običaj i kultura - ispričao je Nikola Krgović.

RINA
 

Vinogradari kažu da se “valja” da se na praznik oreže barem jedan čokot vinove loze i zalije vinom – da godina bude rodna, a od jeseni vino slatko. Veruje se da ako je danas vedro biće suše, a ako je kiša biće rodna godina. Takođe se pripoveda  da posle ovog dana zima polako počinje da popušta  i sneg se topi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike