Tribina fondacije "Dajana Paunović": Kraljevo primer dobre prakse u oblasti populacione politike i rodne ravnopravnosti

12.02.2022

12:21

0

Prisutnima su se obratili Dajana Paunović, osnivač istoimene fondacije, Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva i Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović"

Tribina fondacije "Dajana Paunović": Kraljevo primer dobre prakse u oblasti populacione politike i rodne ravnopravnosti
viber_image_2022-02-12_13-04-11-536 - Copyright Fondacija "Dajana Paunović"

U organizaciji Fondacije "Dajana Paunović", u saradnji sa gradom Kraljevom, u Svečanoj sali Gradske uprave, održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”.

U cilju upoznavanja građana Kraljeva sa mogućnostima koje su im na raspolaganju za korišćenje državnih sredstava koja su im dostupna, kao i mogućnostima za delovanje nevladinog sektora u oblasti ravnopravnosti polova i populacione politike, prisutnima su se obratili Dajana Paunović, osnivač istoimene fondacije, Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva i Marko Matić, predsednik UO Fondacije “Dajana Paunović“.

Kako je istakla Dajana Paunović, ova tribina je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti u okviru plodotvorne saradnje sa gradom Kraljevom. Tim povodom ona je  uručila Zahvalnicu gradonačelniku Terziću, izrazivši zahvalnost na podršci koju on pruža Fondaciji od njenog nastanka pre nepunih godinu dana.

- Organizovali smo niz javnih tribina i društvenih dijaloga gde u razgovoru sa građanima i čelnicima gradova i opština možemo da detektujemo probleme na terenu i da zajednički radimo na njihovom rešavanju - izjavila je direktorka Fondacije, i dodala:

- Malo se govori o tome šta je to dobro urađeno. Mediji više osvetljavaju probleme nego lepe stvari, a kao ljudi iz civilnog sektora primetili smo na terenu da su i Zrenjanin, i Loznica, i Kraljevo, mnogo toga dobrog uradili. Promene su počele da se dešavaju, ali one, naravno, iziskuju vreme.

Paunovićeva je istakla da je populaciona politika prepoznata od državnih institucija, ali i civilnog sektora, kao visoko pozicionirana na agendi prioriteta, zbog čega se otvara veliki prostor za saradnju kako bi se u ovim oblastima postigao pun efekat. 

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić govorio je o merama u oblasti populacione politike i ravnopravnosti polova koje sprovode državne institucije i grad Kraljevo. 

- Rodna ravnopravnost se ne svodi samo na kvote za Parlament ili za skupštine lokalnih samouprava, već treba pospešiti učešće žena u svim oblastima društvenog života - istakao je Terzić dodajući da je Grad Kraljevo osnovao Savet za rodnu ravnopravnost, Žensku odborničku mrežu, kao i da ima veliki broj žena na čelnim pozicijama u javnim ustanovama...

On je podsetio da je u poslednjih nekoliko godina Grad Kraljevo doneo značajne mere u oblasti populacione politike, da, između ostalog, pomaže parovima koji žele da se ostvare kao roditelji putem vantelesne oplodnje, pomaže porodicama sa troje i više dece, član je pokreta „Tri plus“, pomaže ženama na selu... 

Prema njegovim rečima, na sednici Skupštine grada Kraljeva, završenoj neposredno pred početak tribine, promenjena je odluka o subvencijama za vantelesnu oplodnju i omogućeno je i kategorijama stanovništva koje do sada nisu imale ovo pravo da mogu da dobiju sredstva Grada za obavljanje vantelesne oplodnje, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

On je podsetio da je Grad poslednjih nekoliko meseci organizovao razne aktivnosti sa Fondacijom „Dajana Paunović“ - fudbalski turnir na kome su, pored dece iz Kraljeva, Novog Pazara i Raške, učestvovala i deca sa područja Kosova i Metohije, a Fondacija je obezbedila i poklone za štićenike SOS Dečjeg sela na Beranovcu u Kraljevu.

Predsednik UO Fondacije Marko Matić ukazao je da je cilj serije tribina da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

- Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Prvi put u istoriji ove zemlje donete su ozbiljne mere na planu poboljšanja nataliteta i rešavanja problema bele kuge. Kao nevladina organizacija, Fondacija će zajedno sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama, da pomogne, jer je to dug svih nas prema društvu, budućim generacijama i našoj deci - poručio je Matić.

Cilj javnih dijaloga, koje će Fondacija “Dajana Paunović“, u saradnji sa lokalnim samoupravama, održati u petnaestak opština i gradova Srbije, jeste da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike