Prof. dr Nestorović: Ne očekujem katastrofu, teško da može da bude gore nego na početku epidemije

13.11.2020

09:49 >> 14:42

0

Autor: R.Briza

Najviše osporavni bivši član Kriznog štaba optimističan je kada je treći talas epidemije koronavirusa u pitanju, za grip kaže da ga - nema

Prof. dr Nestorović: Ne očekujem katastrofu, teško da može da bude gore nego na početku epidemije
Copyright Printscreen/Youtube/ Ljubisa Ivanovic

“Ne očekujem katastrofu, teško da može da bude gore nego na početku”.

Ovi rečima opisuje trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa koronavirusom prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i bivši član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Srbiji. 

– Važno to što je opao procenat smrtnosti od koronavirusa, u odnosu na početak epidemije – navo je on gostujući na jednoj od televizija.

Govoreći o sezonskim respiratornim infekcijama prof. dr Nestorović kaže da je iznenađujuće da ima vrlo malo slučajeva gripa ove godine, odnosno da je procenat obolevanja od sezonskog gripa opao za 96 odsto.


Printscreen/Youtube/ Ljubisa Ivanovic

-Nekada se grip pretoči u koronavirus, a i ljudi se manje kreću – rekao je Nestorović i dodao da deca skoro “pa ne mogu da se razbole od korona virusa, posebno ona ispod 12 godina.”

– Mladi mogu da se razbole, to se zna, ali je rizik od komplikacija bolesti manji, mogu da imaju zapalenje pluća, ali ne neke tromboze – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, kolektivni imunitet, odnosno bedem koji bi trebalo da brani stanovništvo o obolevanja od kovida, sigurno postoji, čak i unakrsno sa drugim koronavirusima.

-Malo se priča o Švedskoj, oni jesu imali neke greške, to je priznao glavni epidemiolog. Nisu čuvali domove za stare. Ipak, oni sada skoro i nemaju epidemiju, postogli su kolektivni imunitet – rekao je dr Nestorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike