24SEDAM PANČEVO Farmer iz Pločice uzgaja ovce koje troše manje hrane od domaćih, a daju više jaganjaca

06.12.2021

10:26

0

Autor: 24sedam

Ja sam imao jedan primer da je ovca ojagnjila pet jaganjaca - kaže farmer

24SEDAM PANČEVO Farmer iz Pločice uzgaja ovce koje troše manje hrane od domaćih, a daju više jaganjaca
pexels-jonathan-borba-6622955 - Copyright Pexels

Ivica Jovanović iz Pločice je najveći uzgajivač ovaca u okruženju. Trenutno ima preko 200 grla rase romanovski, za koju kaže da je najisplativija. Zadovoljan je subvencijama koje daje država, a jedini problem mu je što ne može da zakupi dovoljno poljoprivrednog zemljišta.

Jovanović iz Pločice je pre četiri godine rasprodao koze i bergamo ovce koje je do tad imao, kupio iz uvoza 40 ovaca rase romanovski, čija je genetika češka, uložio oko 100.000 evra u izgradnju nove štale i kupovinu mehanizacije i tako započeo unosan posao.

- Ja sam imao jedan primer da je ovca ojagnjila pet jaganjaca. To je za sad, ali to su mlade ovce, neke ojagnje i do šest. Imali smo i dosta četvorki. Retko se desi da ojagnji jedno - navodi Ivica Jovanović, farmer.

AgroTV
 

Sva grla su umatičena, za svako se zna poreklo i Ivica o tome strogo vodi računa. Kako se ne bi mešala, ne izlaze na pašu. O svemu se brinu radnici.

- Imamo video nadzor, sve je pokriveno kamerama. Pratim tu iz kuće, a gore imamo još jednog radnika. Šakala ima okolo, ali nisu ušli jer imamo kerove, kavkaske ovčare - navodi Rajko Tomašević, radnik.

Ivica jaganjce prodaje isključivo na veliko, klanicama ili za priplod. Zadovoljan je cenom, a očekuje da bude i viša, jer su i žitarice poskupele. Problem je što nema dovoljno zakupljene zemlje, na kojoj uglavnom seje detelinu lucerku, već mora da dokupljuje hranu.

- Ove godine mi je sledovalo 30 hektara da dobijem. Od toga su mi odbili 15 hektara moje zemlje, ali od 15 koje je trebalo da dobijem, dobio sam samo tri - navodi Ivica Jovanović, farmer.

Država daje dobre subvencije. Novac kasni, ali stiže. Ako bude i obećanog povećanja, Ivica planira da proširi proizvodnju. Ima želju da napravi još jednu štalu, a ovaca može da bude i tri puta više nego do sad.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Pančevo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike