24SEDAM KIKINDA Budžet stabilan, realan i domaćinski

20.12.2021

17:08

0

Autor: 24sedam

Projekat se radi po principu “ključ u ruke”, a investicija je vredna 9,6 miliona evra, ocenio je gradonačelnik

24SEDAM KIKINDA Budžet stabilan, realan i domaćinski
Kikinda budžet1 - Copyright Opština Kikinda

Ovako je, u najkraćem, danas usvojen gradski budžet za 2022. godinu, koji je projektovan na dve milijarde i 996 miliona dinara, ocenio Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde:

- Izazova i pritisaka u godini na izmaku bilo je mnogo, a u nekim trenucima i nerazumevanja direktnih i indirektnih budžetskih korisnika. Mislim da smo našli najbolji balans između zahteva i mogućnosti- rekao je Lukač i potvrdio da su tri potencijalna nemačka investitora pokazala interesovanje da kapital ulože u novu industrijsku zonu na prostoru nekadašnjeg “Rasadnika”.

- Iz oblasti su automobilske industrije, a reč je o sofisticiranijim i bolje plaćenim poslovima. Govorimo o mogućnost otvaranja između 500 i 1.500 novih radnim mesta, jer nije realno da sve tri kompanije dođu u Kikindu. Činimo sve da investitorima omogućimo što bolje uslove za dolazak u naš grad. Radi se o 22 hektara koje želimo da ponudimo potencijalnim investitorima. Naš investicioni potencijal još više će povećati brza saobraćajnica koja će povezati Sombor i Kikindu, odnosno prelaze Bački breg i Nakovo. Planiran je novi multifunkcionalan stadion. Pregovaramo sa četiri potencijalna investitora za ritejl park. Sa dva smo ušli u najkonkretnije pregovore- otkrio je Lukač. Nadovezala se zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski i ocenila da najvažniji usvojen finansijski dokument predstavlja osnovu za donošenje svih budućih poslovnih i finansijskih odluka, Ona je istakla da usvojen budžet ima izraženu razvojnu i socijalnu komponentu. Čedo Gvero, v.d. direktor JP “Kikinda”, potvrdio da im je prošlog ponedeljka izdata građevinska dozvola za izgradnju fabrike vode:

Opština Kikinda
 

- Projekat se radi po principu “ključ u ruke”, a investicija je vredna 9,6 miliona evra. Radovi će početi već za nekoliko dana, dok se otvaranje nove gradske pijace očekuje sredinom januara. U dogovoru sa pijačarima, nismo hteli da to učinimo uoči novogodišnjim praznika, jer sada imaju više posla- rekao je Gvero. Odbornici su usvojili programe poslovanja javnih preduzeća “Kikinda”, “Toplana” i “Autoprevoz” za 2022. godinu. Usvojili su odluku o finansijskoj podršci kikindskoj bolnici na osnovu koje se odobrava 1,5 milion dinara za izgradnju rampe i toaleta za osobe sa invaliditetom. Odobren je i iznos od 7,1 milion dinara za nadzora nad rekonstrukcijom bolnice. Jednoglasno su podržali odluku o novčanoj naknadi porodiljama prema kojoj grad za prvo dete daje 30.000 dinara, za drugo 20.000, a nezaposlenim porodiljama 60.000 dinara u šest rata. Jednoglasno je usvojena i odluka o finansijskoj podršci za lečenje maloletne dece obolele od retkih i teških bolesti sa prebivalištem na teritoriji grada Kikinde:

- Opredelili smo tri miliona dinara i pozitivno odgovorili na inicijativu neformalne grupe “Mame solidarno”. Drago mi je što su predstavnice ove grupe prisustvovale sednici. Ne znam da li u našem gradu postoji neko ko ne bi podržao ovu odluku. Lane smo za ove potrebe izdvojili milion dinara i prebacili ih Centru za socijalni rad. Ne postoji dete i porodica koji su nam se obratili, a da su ostali uskraćeni za pomoć- naglasio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine. Preostao je da se donese Pravilnik koji će precizno definisati raspodelu sredstava. Sve će biti transparentno i strogo kontrolisano jer će postojati stručna komisija. Raspravu je zaključio Nikola Lukač, gradočelnik Kikinde.

- Kao što smo u prethodnom periodu pronalazili sredstva za mlade talente, sportiste, nagrade i stipendije, uvek ćemo ih obezbediti i za lečenje dece. Mislim da je ovo najbolji i zakonski utemeljen način da se opredele sredstva za lečenje dece- podvukao je Lukač. Nakon ostavke Milene Živkov, za članicu GV za za kulturu i obrazovanje imenovana je Valentina Mickovski, samostalni biznis konsultant i savetnik za profesionalnu orijentaciju. Milena Živkov je na ovoj sednici imenovana za v.d. direktora Narodnog pozorišta Kikinda. Dejanu Karanoviću ukazano je poverenje da i u narednom mandatu bude na čelu kikindskog Centra za stručno usavršavanje.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike